Dolar

32,3776

Euro

35,0228

Altın

2.325,48

Bist

9.088,71

Yazılı medyadan 'Acil destek' çağrısı

Koronavirüs salgını ekonomik anlamda da görülmemiş bir krize neden oldu. Türkiye’de de salgın dolayısıyla birçok sektör ekonomik daralmadan etkilendi. Bu süreçte ekonomik krizden en çok etkilenen sektörlerden birisi de yayıncılık oldu.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-04-09 16:08:49

Yazılı medyadan 'Acil destek' çağrısı

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını ekonomik anlamda da görülmemiş bir krize neden oldu. Türkiye'de de salgın dolayısıyla birçok sektör ekonomik daralmadan etkilendi. Bu süreçte ekonomik krizden en çok etkilenen sektörlerden birisi de yayıncılık oldu.

Basında yaşanan krizi değerlendiren ulusal basın yöneticileri, yetkililerin elini taşın altına koyması için çağrı yaptı.

Gazetelerin en önemli gelir kaynağı olan resmi ilanlar durma noktasına geldi.

BASIN YAYIN DÜNYASI KOMADA

Geçen sene, ekonomik krizden etkilenen kimi gazeteler yayın hayatına son vermişti, kimisi de süreli olarak kesintiye gitmek zorunda kalmıştı. Çoğu gazete sayfa sayısını azalttı. Bazı gazeteler “ek” ve “ilave”lerini iptal etti. Birçok gazete de satış fiyatına büyük oranlarda zam yapmaya mecbur kalmıştı. Resmen komaya giren basın yayın dünyası bu sefer de koronavirüs sebebiyle zor günler yaşıyor. Üstelik kimse bu sürecin nereye evrileceğini, nerede son bulacağını da bilmiyor.

VİRÜSTEN ETKİLENEN İLK GAZETELER OLDU

Basın İlan Kurumu vasıtasıyla gazetelere gönderilen icra, iflas, ihale gibi resmi ilanların son günlerde bitmesi ise gazetelerin bir kriz dönemi daha yaşamasına sebep oldu. Mahkemelerin, resmi dairelerin daha az çalışmasından kaynaklı gelen resmi ilanlar için gazeteler çözüm bulunmasını bekliyor. Daha önce de büyük krizler yaşayan basın kuruluşları, devletten acil destek bekliyor.

“BİK BASINI AYAKTA TUTAN BİR YAPIDIR”

Milli Gazete'den Furkan Erten, krizi gazete yöneticilerine sordu.

Yeniçağ Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Ahmet Yabuloğlu, “Koronavirüs salgını sürecinde çalışan gazeteciler için hiçbir ayrıcalık olmadı. Birçok kurumda emekli gazeteciler çalışıyordur. Bunların işe geliş gidişlerinde problemler yaşandı. Çalışan gazeteciler için tedbir alımı da olmadı. Öte yandan mahkemeler, icra daireleri çalışmadığı için resmi ilanlar gelmiyor. Basın İlan Kurumu (BİK) kurulduğu günden beri Türk basınını ayakta tutan bir yapı olmuştur. Gazeteler BİK'in gazeteleri koruyan o eski halini bildikleri için bugün bir yardım bekliyor” dedi.

“BİK'TEN GELECEK PARAYA GAZETELERİN İHTİYACI VAR”

Yabuloğlu, “Elektrik, su faturalarında nasıl 3 ayın ortalamasında fatura kesilecekse benzer bir formül burada da yapılabilir. Eski rakamlara bakarak bir ortalama alınır ve en azından o miktarda para gazetelere gönderilebilir. BİK, geçen ay verdiği ilanlara göre bu ay maddi yardımda bulunabilir. Bu tabi acil bir şekilde olmalı... BİK her zaman gazetelere kaynak olmuştur. Şimdi BİK'ten gelecek can suyuna gazetelerin ihtiyacı var” ifadelerini kullandı.

“BASIN İLAN KURUMU GAZETELERE FAİZSİZ KREDİ AÇMALI”

Aydınlık Gazetesi Genel Müdürü Tunç Akkoç da, “Şuanda dünya ve ülkemiz sadece bir sağlık krizi ile değil 1929 dünya ekonomik kriziyle mukayese edilen ekonomik krizin içerisinde... Zaten zarar eden, yıllardır ekonomik krizlerle boğuşan yazılı basının bu krizden kendi başına sağ çıkması mümkün değil. İlk olarak adli sistem durduğu için gazeteler resmi ilan alamıyor. Dolayısıyla basın ilan gelirleri durmuş durumda. Bu salgın boyunca Basın İlan Kurumu gazetelere faizsiz kredi açmalı… İlan geldiğinde gazete ne kadar para alıyorsa o miktarda gazeteler kredi almalı. Bu süreçte ilan verilemediği için salgın geçtikten sonra ilanlar artış gösterecektir. Gazeteler aldıkları ilanlarla krediyi geri ödemiş olur. Bu öneriyle alakalı yönetmelikte değişiklik yapılması gerekiyorsa acilen yapılmalı. İkincisi, kısa çalışma ödeneğinden basın kuruluşları kesinlikle faydalanmalı. Üçüncüsü, yerel basın çok acil desteğe ihtiyaç duyuyor. İl ve ilçe belediyeleri yerel basına ilan vermeli” şeklinde konuştu.

“GAZETELERİN İŞİ ZORLAŞIYOR”

Milliyet Genel Yayın Yönetmeni Mete Belovacıklı ise, “Basın İlan Kurumu genel kurulunda bir dizi karar alındı. BİK'ten kredi kullanmış gazetecilerin ödemelerini ertelemesi, aynı yerde çıkan iki farklı yerel gazetelerin ilanlarında değişiklik gibi kararlar alındı. Bu kararlar temel problemleri çözebilecek kararlar değil. Davalar ertelenmiş, icralar durmuş durumda olunca gazetelerinde işi zorlaşıyor. Ümidimiz koronavirüs belasının Türkiye'den def edilmesidir. Koronavirüs bitince hayat normale dönmeye çalışacak. Yani mahkemeler yeniden açılacak. BİK yeniden gazetelere duyuru ilanları verecek” diye konuştu.

“YAYINLANMA MECBURİYETİ OLMAYAN İLANLAR YAYINLANABİLİR”

Yeni Akit Gazetesi Yazıişleri Müdürü Ali Karahasanoğlu ise, “Basın İlan Kurumu'nun zaten mevcut mevzuatında, gazeteci derneklerine yüklü miktarda yardım yapması söz konusu. Bu dönemde gazeteci derneklerini yapılacak yardımlar yerine, direkt gazetelere ve gazetecilere o yardımların aktarılması gerekir. Gazetelere böyle bir yardım aktarımı söz konusu olduğunda, Basın İlan Kurumu'nun zaten kasasından çıkan ek bir para olmayacaktır. Kontenjanları ile orantılı olarak, gazetecilere iş imkânını sürdüren gazetelere yardım aktarılmış olacak. Böylece Basın İlan Kurumu'na da fazladan bir yük yüklenmemiş olur. İlaveten, kamuoyunda zaten tartışılan şeffaf devlet olma yolunda kamu kurumlarının aldıkları kararlar, meclis kararları, yayınlanma mecburiyeti olmayan ilanlarının da bu geçici dönemde ilan edilmesi noktasında belediyelerle Basın İlan Kurum arasında bir protokol yapılabilir. Belki bunların fiyatları da, değişik şekilde belirlenerek, belediyelere de haddinden fazla bir yük tahmil edilmemiş olur” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Medyaradar

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara