Dolar

32,5246

Euro

34,9712

Altın

2.437,51

Bist

9.716,77

Yardıma muhtaç 34 ülkenin kaderi

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-08 11:03:39

Yardıma muhtaç 34 ülkenin kaderi

Birlemiş Milletler Gıda ve Tarım Organizasyonu'na göre dünyada yaşayan her 100 kişiden 11'i yani yaklaşık 800 milyon insan yetersiz beslenmeyle karşı karşıya. 

İlginç olan bu insanların  yüzde 98›i gelişmekte olan ülkelerde yaşıyor. Sözde gelişmekte olan ülkelerde yaşayan her 8 kişiden 1›i yaşamını devam ettirmek için yeterli gıdaya bile ulaşamıyor.

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre az gelişmiş ülkelerde yaşanan cinsiyet ayrımcılığı nedeniyle kız çocukları ve kadınların erkeklere göre daha fazla açlık çektiğine tanıklık ediliyor.

Açlık çeken her 5 kişiden 3'ü kadın. Bazı ülkelerde kadınların ancak ailedeki herkes yemek yedikten sonra karınlarını doyurma hakkının bulunduğu ve ayrımcılığın gebe kadınları da etkilediği tespit edilmiş. 

Gelişmekte olan ülkelerde doğan her 6 bebekten 1'i bu yüzden yetersiz kiloyla hayata gözlerini açmakta.

BM'ye göre her yıl yaklaşık 6 milyon çocuk, yani günde 16 bin 500 çocuk yetersiz beslenme veya açlık sebebiyle hayatını kaybediyor.

Gelişmekte olan ülkelerde yaşayan her 4 çocuktan 1'i yetersiz kiloya sahip. Bu durum ise sadece sorunun başlangıcı. 

Yetersiz beslenme nedeniyle ölmeyen çocukların önemli bir kısmı da gelişim bozukluğu, vücut ve beyin gelişimlerinin eksik olması gibi temel sorunlarla mücadele ediyor. Beş yaşın altında hayatını kaybeden çocukların yarısı açlık nedeniyle hayatını kaybediyor.

Sahra altı Afrika'da yaşayan 220 milyon insan küresel iklim değişikliğinin ve iç savaşların etkisiyle açlık çekmekte.

Açlık nedeniyle ölen insan sayısı tüberküloz, AIDS ve sıtma nedeniyle ölen insanların toplamından daha fazla.

Bugün dünyada 27'si Afrika, 7'si ise Asya kıtasında olmak üzere 34 ülke, ellerinde yeterli gıda olmadığı için dış yardıma muhtaç durumda.

Birleşmiş Milletler (BM), dünya genelinde 34 ülkenin çatışma, kuraklık, sel ve benzeri nedenlerle halkını doyuracak gıdadan yoksun olduğunu tespit etmiş bulunuyor.

Aç ve yardıma muhtaç 34 ülkenin kaderiyle baş başa bırakılması yaşadığımız yüzyılın başka bir trajedisidir.

Zimbabve, Burkina Faso, Çad, Cibuti, Eritre, Gine, Liberya, Malavi, Mali, Moritanya, Nijer, Sierra Leone, Burundi, Kongo, Etiyopya, Kenya, Lesotho, Madagaskar, Mozambik, Güney Sudan, Sudan, Svaziland, Uganda, Orta Afrika Cumhuriyeti, Somali, Kamerun, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Afganistan, Myanmar, Nepal, Irak, Suriye, Kuzey Kore ve Yemen.

Gıda sıkıntısı ve açlık yaşanan birçok bölgedeki sorunların temelinde kuraklık, sel ve benzeri iklim hadiseleri etkilidir.

Suriye, Irak, Yemen, Güney Sudan, Brundi, Orta Afrika Cumhuriyeti, Afganistan gibi ülkelerde ise yıllardır süren iç savaşlar hem açlığı hem yoksulluğu daha da büyütmektedir.

Bu ülkelerin kaderinin sivil toplum kuruluşları, BM ve Kızılhaç gibi ülkelerin insafına terk edilmiş durumda olması da ayrı bir trajedidir.

Haber Ara