Dolar

32,3655

Euro

34,9616

Altın

2.325,42

Bist

9.079,97

Vuhan'da 76 gündür süren karantina kaldırıldı, binlerce insan şehirden ayrılmak için sokaklarda!

Koronavirüs salgınının ortaya çıktığı Çin'in Hubey eyaletindeki Vuhan kentinde karantina kaldırıldı ve binlerce insan şehirden ayrılmak için harekete geçti. Bu sabah 5'te başlayan tren seferleriyle 55 bin kişinin Vuhan'dan çıkacağı kaydediliyor.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-04-08 10:57:37

Vuhan'da 76 gündür süren karantina kaldırıldı, binlerce insan şehirden ayrılmak için sokaklarda!

Koronavirüs salgının ortaya çıktığı Çin'in Hubey eyaletindeki Vuhan kentinde karantina kaldırıldı. The Global Times'ta yer alan habere göre, Vuhan kentinde 76 gündür uygulanan karantina sona erdi.

İLK KEZ KENT DIŞINA ÇIKMAYA İZİN VERİLİYOR

Corona virüs salgınının aralık ayında başladığı yer olan Çin'in Vuhan kentinde 11 haftalık karantinanın ardından ilk kez kent dışına çıkmaya izin veriliyor.

YALNIZCA "YEŞİL KOD"A SAHİP KİŞİLER ÇIKABİLİR

Tren, hava yolu ve karayolları açılırken, sadece sağlıklı olduğuna dair "yeşil kod"a sahip kişilerin seyahatine izin veriliyor. Yetkililer, 11 milyon nüfuslu Vuhan'da yaşayanların kentten izin almadan çıkabileceklerini açıkladı.

OKULLAR AÇILACAK MI?

Kısıtlamaların tamamen kaldırılmadığını ifade eden yetkililer, okulların henüz açılmayacağını, bununla ilgili kararın daha sonra verileceğini belirtti.

Çin Ulusal Sağlık Komisyonundan yapılan açıklamada, ülkedeki Kovid-19 vakalarının sayılmaya başlandığı ocak ayından bu yana dün ilk defa hiçbir ölümün yaşanmadığı bildirilmişti.

VUHAN'DA SON DURUM

Komisyon ayrıca 32 yeni Kovid-19 vakasıyla toplam sayının 81 bin 740'a yükseldiğini, 89 kişinin daha tedavi edildiğini açıklamıştı.

Kovid-19'un yayıldığı ülke olan Çin'de salgın büyük oranda kontrol altına alınmıştı.

TRENLER HAREKET ETTİ

Bu sabaha karşı 5'te Vuhan'a şehir dışıdan insanları taşıyan trenler hareket etmeye başladı.

2020-04-08_11h28_45

AFP'nin muhabirinin aktardığına göre, Çarşamba sabahı Vuçang Tren Garı'na binlerce kişi gitti. Gün içinde binlerce kişinin trenle kentten ayrılacağı tahmin ediliyor. Tren istasyonunda “Vuhan, kahramanların kenti olarak adlandırılmayı hak ediyor. Vuhan sakinleri kahraman olarak adlandırılmayı hak ediyor” anonsları yapıldı. Vuhan'a giriş ve çıkış yasağı Salı gece yarısından itibaren kaldırılmıştı.

Karantinanın kalkmasaına rağmen sokağa fırlayan insanların koruyucu kıyafet ve maskeleri eksik etmediği görüldü.

55 BİN KİŞİ ŞEHİRDEN AYRILABİLİR

Hükümetin tahminlerine göre, Çarşamba günü yaklaşık 55 bin kişinin Vuhan'dan ayrılması bekleniyor.

İKİNCİ DALGA ENDİŞESİ

Ancak Çinli yetkililer, vatandaşlara daha fazla hareket özgürlüğü vermek ve ikinci bir enfeksiyon dalgasına karşı korunmak arasında çok ince bir çizgi izlemek zorundalar.

Salgın boyunca 76 gün karantina koşullarında ayakta kalmaya çalışan Vuhan'da 50 binden fazla kişinin test sonucu pozitif çıktı. Kentte yaklaşık 2600 kişi hayatını kaybetti. Çin'de ise resmi sayılara göre 81 bin 802 vaka tespit edildi, 3 bin 333 kişi de yaşamını yitirdi.

Son bir ayda her yeni gün daha az yeni vaka görüldüğü için şehirdeki kısıtlamalar da son günlerde azalmaya başlamıştı ve en sonunda tam anlamıyla kaldırıldı.

5e8d73397152d804e0860e40

KARANTİNA 23 OCAK'TA BAŞLADI

11 milyon insanın yaşadığı Vuhan'da virüsün ortaya çıkmasının ardından 23 Ocak'ta şehir tam anlamıyla katı bir şekilde karantina altına alındı.

Karantina kaldırıldığında konu hızla Çin'in Twitter benzeri Weibo platformunda trend olmaya başladı. Platformda "Vuhan'da karantina kalktı- Tekrar Hoşgeldin Vuhan" hasthtagleri birinci sıraya oturdu ve yüz binlerce paylaşım yapıldı.

UYARILAR SÜRÜYOR

Sağlık görevlileri, Vuhan'daki insanları, kesinlikle gerekli olmadıkça, mahallelerini, yaşadıkları şehri ve eyaleti terk etmemeleri konusunda uyarmaya devam ediyor.

Bu arada yetkililer sosyal mesafe kurallarının; restoran, bar gibi sosyal alanlarda 4 kişiden fazla kalabalık grup halinde durma yasağının 23 Nisan'a kadar devam edeceğini açıkladı

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara