Dolar

32,3715

Euro

34,9952

Altın

2.325,99

Bist

9.097,82

Uzman Psikolog Koyuncu'dan uyarı: Vücudunuz aslında olmadığı halde koronavirüs belirtileri gösterebilir

Klinik Psikolog Merve Koyuncu, koronavirüsle psikolojik yönden mücadele edebilmenin yöntemlerini anlattı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-03-28 16:21:30

Uzman Psikolog Koyuncu'dan uyarı: Vücudunuz aslında olmadığı halde koronavirüs belirtileri gösterebilir

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından açıklanan son rakamlara göre ülkemizde tespit edilen koronavirüs vaka sayısı 5.698'e vefat edenlerin sayısı ise 92'ye yükseldi.

Yeni Akit'in haberine göre; koronavirüsü ile mücadeledeki psikolojik sağlığın önemine vurgu yapan Psikolog Merve Koyuncu, "Uzmanlarımızın tavsiye ettiği gibi sosyal izolasyonda olmak ve gerekmedikçe dışarıya çıkmamak ayrıca hijyen kurallarına uymak bu sürecin en önemli parçası. Sosyal izolasyon süreciyle birlikte televizyon ve internetle daha çok vakit geçirmeye başladık. Bununla beraber dünyanın pek çok yerindeki koronavirüs haberlerini ve videolarını daha yakından takip eder olduk. Sürekli bu videoları takip etmek ve tüm haberleri dinlemek, haberler bittiğinde de aynı konuları konuşmayı sürdürmek psikolojik dayanıklılığımızı olumsuz yönde etkiliyor." dedi.

"BEDENİMİZ HASTA OLDUĞUMUZA İNANIR VE GERÇEK OLMAYAN BELİRTİLER GÖSTERMEYE BAŞLAYABİLİR"

"Böyle dönemlerdeki yoğun kaygı, panik ve stres uzun süreli devam ettiğinde kişilerin psikolojik sağlıklarını olumsuz yönde etkilemeye başlar." diyen Koyuncu, "Eğer bu süreçte stresle baş edemezsek psikolojik problemleri olanlar da (depresyon, kaygı bozuklukları, obsesyonlar vb.) bu rahatsızlıkların tetiklenmesi ya da artması söz konusu olabilir. Sürekli virüsle ilgili video ve haber dinlemek ve gün içindeki konuşmalarda ya da kendi kendimize kaldığımız anlarda zihnimizde felaket senaryoları üretmeye devam etmek vücudumuza 'hastalık', 'yakın ve büyük tehlike' mesajı verir. Vücudumuz da aldığı bu mesaja uygun şekilde davranmaya başlayabilir. Bedenimiz hasta olduğumuza inanır ve gerçek olmayan koronavirüsle uyumlu belirtiler göstermeye başlayabilir." şeklinde konuştu.

Merve Koyuncu, kornavirüs salgınının psikolojimizi etkilememesi için şu uyarılarda bulundu:

"Evinizde virüs ile ilgili haber dinlemediğiniz ve kendi aranızda bu konuyu konuşmadığınız vakitler belirleyin. Bu durumu hatırlatıcı kılması için çocukları görevlendirebilirsiniz. Alarm çaldığında uygulamayı başlatın ve çocukları bu konuda dedektif haline getirin."

"ZİHİN NEYLE MEŞGUL OLURSA ONUN ŞEKLİNİ ALMAYA BAŞLIYOR"

"Zihnimiz neyle meşgul olursa onun şeklini almaya başlıyor ve düşünme biçimlerimiz etkileniyor. Bu sebeple pozitif bazı kelimeleri sık sık kullanmak ve bunlarla ilgili konuşmak da oldukça önemlidir. Sağlık, ferah, rahatlık gibi pozitif yapıyı destekleyen cümleleri kullanmaya gayret edin. Akşam yatağa geçtiğinizde aşırı yoruldum, kendimi çok kötü hissediyorum demek yerine 'bugün yapmam gereken her şeyi yapabilecek gücüm ve zamanım vardı, bu harika' diyebilirsiniz. Sürekli olumsuz dil kullanımı aile içinde birbirimize toksik ortam oluşmasına sebep veriyor."

"Yalnız değilsiniz, sadece sosyal izolasyondasınız. Sevdiklerinizle iletişimi ve bağı koparmayın. Uzaktan iletişim yöntemiyle ilişkide kalmaya devam edin. Sizi canlı tutacak, neşenizi artıracak konuşmaların başlatıcısı olun. Büyüme maceramızda hepimizin karşılaştığı pek çok farklı zorluklar olmuştur. Bu zamana kadar pek çok mücadeleden sağ çıktınız. Belki bu süreç ekonomik ya da maddi manevi pek çok sıkıntı çekmenize sebep oluyor olabilir ama 'fiziksel ve ruhsal sağlığım yerinde oldukça yeniden deneyebilirim, baştan başlayabilirim ve mücadele edebilirim' cümlesini kendinize sık sık hatırlatın ve bu ikisini korumak için oldukça titiz davranın."

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara