Dolar

32,3154

Euro

35,1147

Altın

2.292,51

Bist

9.065,48

Ürdün'den İsrail'e ''ilhak'' tepkisi

Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi, İsrail'in ilhak planının Ürdün-İsrail ilişkileri üzerinde vahim sonuçları olacağını bildirdi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-06-03 09:05:42

Ürdün'den İsrail'e ''ilhak'' tepkisi

Ürdün Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi'nin, 'Filistinlilere Yardım İçin İrtibat Komitesi Bakanlar Toplantısı'na video konferans yoluyla katıldığı ifade edildi.

Safedi, burada yaptığı konuşmada, İsrail'in Batı Şeria'yı ilhakının önlenmesinin barışın korunması anlamına geldiğini söyledi.

Kritik yol ayrımında olduklarını, ya çatışma ve kaosa düşüleceğini ya da uluslararası ve bölgesel bir zorunluluk olan barış sürecinin kurtarılacağını dile getiren Safedi, "Mesajımız açık olmalı. İsrail'in ilhak kararı cevapsız kalmayacak. İlhak kararının uygulanması halinde şiddetli bir çatışma başlayacak, iki devletli çözüm seçeneği imkansız hale gelecek ve kapsamlı barış fırsatları yerle bir edilecek. Bu kararın, Ürdün-İsrail ilişkileri ve bölgede barışı tesis etme çabaları üzerinde vahim sonuçları olacak" dedi.

Safedi, barışın Filistin'in üçte birini ilhak etmekle tesis edilemeyeceğini ve işgalin pençeleri altında ekonominin gelişmeyeceğini vurguladı.

Ürdün Kralı 2. Abdullah, mayıs ayında Alman Der Spiegel dergisine verdiği röportajda, İsrail'in temmuzda Batı Şeria'yı ilhak etme planının, Ürdün Haşimi Krallığı ile büyük bir ihtilafa yol açacağını söylemişti.

Netanyahu, 25 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, uluslararası kamuoyundan gelen tepkilere rağmen Batı Şeria'da yer alan İsrailli yerleşimlerinin 'ilhak' planında değişikliğe gitmeyeceklerini söylemişti.

Haber Ara