Dolar

32,6007

Euro

34,8106

Altın

2.490,34

Bist

9.468,33

Ücretsiz tiyatro seyretmek için 'gamalı haç' taktılar

Almanya’da bir tiyatro gösterisine üstünde gamalı haçlı baskı olan giysiyle gelenlere bedava bilet verilmesi olayına ilişkin soruşturma açıldı.

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-04-20 12:29:18

Ücretsiz tiyatro seyretmek için 'gamalı haç' taktılar

TIMETURK | ÇEVİRİ

"Mein Kampf" adlı oyuna gelmek isteyenlerin üstünde bilet fiyatına eşdeğer “Davud yıldızı” ya da ücretsiz “gamalı haç” sembolleri bulunan giysilerden birini seçebileceği de aktarıldı.

KARA MİZAH YORUMU

Hitler'in doğum gününe rastlayan 20 Nisan'da oyunun tarihi Theater Konstanz adlı Constance şehrinde yerleşik tiyatroda gerçekleştirildi. "Mein Kanf" ise “Davam” anlamına geliyor. Bu isim aynı zamanda Nazi devletinin kurulmasına yol açan Hitler'in 1925 manifestosu. Oyun, Hitler'i sanat hayatının ilk yıllarında başarısızlığa uğrayan bir sanatçı olarak hicveden kara mizah olarak adlandırılıyor.

“ÜCRETSİZ BİLET ALMAK İÇİN GAMALI HAÇ GİYENLERİN SAYISI BİZİ ŞAŞIRTTI”

Deutsche Welle'ye konuşan Theater Konstanz sorumluları ise kendilerini savunuyor. Oyunun, insanların bedava bilet için nasıl kolayca kandırılarak “gamalı haç” giyebileceklerini gösterdiğini öne sürüyor. Alman medyasından SWR'ye konuşan tiyatrocular, “Ücretsiz bilet almak için Nazi sembolü olan gamalı haç giymeyi kabul edenlerin sayısının ise şaşırtıcı ve korkutucu” olduğunu dile getirdiler.

OYUNU SERDAR SOMUNCU YÖNETTİ

Newsweek'e konuşan tiyatro sözcüsü Dr. Daniel Morgenroth ise "Bizim çalışmamız Almanya'nın önde gelen politik hicivcilerinden biri olan ihtilaflı figür Türk kökenli sanatçı Serdar Somuncu tarafından yönlendirildi. Somuncu yapımın başlangıç noktasının bilet almak olmasını istedi” diye konuştu.

"AVRUPA'DA YÜKSELEN IRKÇILIĞA VE YABANCI KORKUSUNA DİKKAT ÇEKMEK İSTEDİK"

Morgenroth, ise oyundaki ana temanın günümüzün Avrupası'nda artan milliyetçilik, popülizm ve yabancılardan korkma ile alakalı olduğunu da dile getirdi. Oyunun insanlara hangi tarafta olmak istediklerini seçmekte serbest olduklarını göstermek istediğini ifade etti.

 

Haber Ara