Dolar

32,5384

Euro

34,9583

Altın

2.426,20

Bist

9.722,09

Üç ülke İran'dan petrol alımını sıfıra indirdi

ABD’nin İran Özel Elçisi: Üç ülke İran’dan petrol ithalatını sıfır düzeyine indirdi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-04-03 10:46:02

Üç ülke İran'dan petrol alımını sıfıra indirdi

TİMETÜRK|ÇEVİRİ HABER

Washington tarafından borçlarının silinmesi garantisi verilen sekiz ülkeden üçünün İran'dan petrol alımını sıfır düzeyine indirdiği aktarıldı. Reuters'e konuşan ABD İran Özel Elçisi Brian Hook, “Kasımda petrol alımından vazgeçen sekiz ülkeye petrol fiyatlarında yükseliş görülmesinden kaçınılacağı teminatı verdik. Bugün ithalatçılardan üçünün petrol alımını sıfıra indirdiğini belirtebiliriz” dedi.

 Ancak ABD İran'ın petrol ihracatını tamamıyla sona erdirme gibi bir hedefe sahip. Bu nedenle Çin, Hindistan, Yunanistan, İtalya, Tayvan, Japonya, Türkiye ve Güney Kore'ye düşük petrol fiyatlarını temin etmek ve küresel petrol piyasalarında yıkımı önlemek için petrol ithalinden geçici ithalat borç silme teminatı verdi. 

TRUMP YÖNETİMİNİN TAVİZLERİ 2 MAYIS'A KADAR SÜRECEK

Trump yönetimi halihazırda garantilerin süresinin dolacağı 2 Mayıs'a kadar ülkelerle borç silme görüşmelerini sürdürüyor. İran'dan petrol alımını sıfıra indiren üç ülkenin adı ise Trump tarafından paylaşılmadı. Hook konu hakkında, “Bizim sıfır petrol ithalatı yolumuzu hızlandıracak daha iyi piyasa koşulları var. Günde en az 30 milyon dolar kayıpları var” dedi.

 2019'da petrol fiyatları en yüksek seviyesini buldu. İran ve Venezuela'ya yapılacak dah fazla yaptırımın ise OPEC önderliğindeki petrol tedariğinin kesilmesini derinleştirebilir denmekte.

Analizciler ABD yönetiminin, kalan beş ülkeye de ABD garantilerinin uzatılması ve bu yolla Çin ve Hindistan gibi üst düzey alıcıların gönlünün alınmasını hedeflediğini belirtiyor. Yüksek petrol fiyatlarını düşürmek de hedeflerden biri.  

ABD kaynaklı bir analist Çin, Hindistan, Japonya, Güne Kore ve Türkiye'nin, İran'ın ham petrol ihracatını günlük 1.1 milyon varilde tutmak için imtiyaz verilecek ülkelerden olduğu, İtalya, Yunanistan ve Tayvan'ın ise imtiyaz listesinden çıkartılacağını dile getirdi.

Kaynak: middleeastmonitor.com

 

Haber Ara