Dolar

32,3707

Euro

34,9944

Altın

2.325,78

Bist

9.087,02

Türkiye, yeni hatlar tamamlandığında Almanya’yı ‘Hızlı Tren’de de geçecek!

Hava ulaşımında Almanya’yı geçen Türkiye, yeni hatlar tamamlandığında hızlı trende de Almanya’ya geçecek. Türkiye, dünyada halen en geniş hızlı tren ağı sıralamasında 9. sırada. Yapımı devam eden hatlar ise 1153 km. Bu hatlar tamamlandığında 1747 km hızlı tren hattına sahip olacak ve dünyada 5. sıraya yükselecek.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-09-06 14:42:12

Türkiye, yeni hatlar tamamlandığında Almanya’yı ‘Hızlı Tren’de de geçecek!

Hava ulaşımında Almanya'yı geçen Türkiye, yeni hatlar tamamlandığında hızlı trende de Almanya'ya geçecek. Türkiye, dünyada halen en geniş hızlı tren ağı sıralamasında 9. sırada. Yapımı devam eden hatlar ise 1153 km. Bu hatlar tamamlandığında 1747 km hızlı tren hattına sahip olacak ve dünyada 5. sıraya yükselecek.

Uluslararası Demiryolları Birliği'nin (UIC) verilerine göre Türkiye'de faaliyette olan 594 km hızlı tren hattı bulunuyor. Türkiye, dünyada halen en geniş hızlı tren ağı sıralamasında 9. sırada. Yapımı devam eden hatlar ise 1153 km. Bu hatlar tamamlandığında 1747 km hızlı tren hattına sahip olacak ve dünyada 5. sıraya yükselecek. Bu sıralamaya diğer ülkelerin yapımı devam eden hatları da dahil.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "George hızlı trene biniyorsa benim Ahmedim, Mehmedim, Ayşem, Fatmam da bu hızlı trene binecektir.” diyerek Türkiye'de devam eden hızlı tren hatlarının yakın zamanda tamamlanacağına işaret etmişti.

Sivas Kongresi'nin 100. yılı münasebetiyle Sivas'taki etkinliklere katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan Ramazan Bayramı'na kadar yüksek hızlı treninin Sivas'a varacağını açıklamıştı.

Peki, hızlı tren hattı sıralamasında dünyada lider kim? Türkiye'nin durumu nedir?

Diğer ülkelerin toplamı Çin'in yarısı kadar bile değil

Hızlı tren hattı ağında dünyada Çin'in çok açık ara üstünlüğü bulunuyor. UIC verilerine göre Çin'in Mart 2019 itibariyle faaliyette olan 31 bin 43 km hızlı tren hattı var. Dünyadaki diğer tüm ülkelerin toplamı Çin'in yarısı kadar bile etmiyor. İkinci sırada 3 bin 41 km ile Japonya var. Bu ülkeyi İspanya (2 bin 852 km), Fransa (2 bin 734), Almanya (bin 571 km) ve İtalya (896 km) takip ediyor.

Türkiye, Avrupa'da 5. sırada

Türkiye 594 km ile dünyada 9. Sırada yer alıyor. Avrupa'da ise mevcut hızlı tren hatları sıralamasında 5. sırada bulunuyor.

Türkiye yeni hatlara hız verdi

UIC verileri ülkelerin yapımı devam eden hızlı tren hatlarını da gösteriyor. Çin ağını genişletmeye devam ediyor. Çin'in yapımı süren 7 bin 207 km hızlı tren hattı bulunuyor. Henüz faaliyette hızlı tren hattı bulunmayan İran'ın bin 336 km yapımı süren hattı görünüyor. Türkiye'nin ise yapımı devam eden bin 153 km hızlı tren var. Avrupa'nın lideri İspanya da hızlı tren hattını 904 km daha genişletecek. Almanya ise 147 km daha hat yapıyor.

liste

Yeni hatlar tamamlandığında Türkiye Almanya'yı geçecek

Yapımı devam eden hatlar tamamlandığında Türkiye 9. Sıradan 5. sıraya kadar yükselecek. Çin yine açık ara zirvede yer alacak. İspanya Japonya'yı geçip ikinci sıraya yükselecek. Türkiye ise Fransa'nın ardından 5. sırada olacak. Yapımı devam eden hatlar tamamlandığında Türkiye'nin bin 747 km hızlı tren ağı olacak. Almanya yapımı devam eden hatlarını tamamladığında ise bin 718 km ağa sahip olacak.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara