Dolar

32,5679

Euro

34,7261

Altın

2.491,68

Bist

9.524,59

Tsunami nedir? Nasıl oluşur?

Endonezya ve Japonya'da yaşanan ve yüzbinlerce insanın ölümüne neden olan tsunami nedir? Tsunami doğa olayı nasıl oluşur?

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-12-24 14:10:56

Tsunami nedir? Nasıl oluşur?

Endonezya, Japonya, Şili ve daha başka ülkelerde meydana gelen tsunamiler binlerce can kaybına ve büyük maddi hasara neden oldu. Tsunami nedir ve nasıl oluşur?

Tsunamiler deniz tabanında oluşan ani hareketliliklerden ortaya çıkan seri dalgalara denir. Bir tsunaminin meydana gelmesinde çeşitli nedenler olabilir: deprem, volkan patlaması, deniz altı heyelanları veya asteroitlerin denize düşmesi gibi.

Ama tsunamiler en sık deprem sonucunda görülüyor. Derinliği en fazla 50 metre olan sularda, Richter ölçeğine göre 6,5 büyüklüğündeki bir deprem tsunami oluşması için yeterliyken, depremin büyüklüğü 8'i bulduğunda, dalgalar çok büyük bir tehdit haline gelebiliyor.

Okyanus dibindeki karaların hareket etmesi, üstündeki su seviyesinin düşmesine ve yüzeydeki dengesizliğin birbiri ardına dalgalar halinde yayılmasıyla sonuçlanıyor.

Hızı saatte yüzlerce kilometreyi ve yüksekliği 30 metreyi bulabilen dalgalar, karaya 10 ila 40 dakika aralıklarla vurarak önlerine çıkan her şeyi süpürüyor.

Japonca büyük dalga anlamına gelen tsunami, genelde depremlerin sık görüldüğü okyanus kıyılarında meydana geliyor.

Haber Ara