Dolar

32,5642

Euro

34,7387

Altın

2.492,67

Bist

9.524,59

Trump, yine FED’e yüklendi

Başkan Trump, Pazartesi günü de ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell’ı hedef aldığı mesajlarına bir yenisini daha ekledi. Twitter’dan bir kez daha Merkez Bankası’nı eleştiren Trump Merkez Bankası’nın Başkanını da “vizyonsuzlukla” suçladı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-08-20 10:02:35

Trump, yine FED’e yüklendi

Başkan Trump, Pazartesi günü de ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell'ı hedef aldığı mesajlarına bir yenisini daha ekledi. Twitter'dan bir kez daha Merkez Bankası'nı eleştiren Trump Merkez Bankası'nın Başkanını da “vizyonsuzlukla” suçladı.

Başkan Trump, ABD borsasının Çin ile yaşanan ticaret savaşı nedeniyle hem Avrupa hem de Çin'den gelen olumsuz ekonomik verilerle çalkantılı bir haftayı geride bırakmasının ardından, ekonominin performansını dikkatle takip ediyor.

Beyaz Saray ekonomi yönetimi, ekonomide resesyon beklenmediği mesajını verirken, Trump Merkez Bankası'nı (FED) vizyonsuzlukla suçladı.

ABD borsasının inişli-çıkışlı bir haftayı geride bırakmasının ardından Beyaz Saray ekonomi yönetimi hafta sonunda yaptıkları açıklamalarda kısa vadede ekonomide bir resesyon beklemediklerinin altını çizdi.

Tüketiciye, yatırımcıya ve seçmene güven aşılamayı amaçlayan Beyaz Saray ekonomi yönetimi haftasonunda katıldıkları yayınlarda, ABD ekonomisinin 2019 yılının ikinci yarısında ekonominin iyi durumda olacağını öngördüklerinin mesajını vermiş, Trump'ın üst düzey ekonomi danışmanı Larry Kudlow “İyimserlikten korkmayalım” demişti.

Haftasonunu New Jersey'deki golf tesisinde geçiren ve Pazar günü Washington'a dönen Trump da “Dünyanın en iyi ekonomisiyiz. Hemen hemen bütün kategoriler içinde en düşük işsizlik oranlarına sahibiz. Ticaret anlaşmalarının tamamlanmasının ardından büyük büyüme geliyor” mesajını paylaşmıştı.

Haftasonunda yaptığı açıklamalarda hem medyaya hem de ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell'a yüklenen Trump, “Yalan haber medyası ekonominin çökmesi için elinden geleni yapıyor çünkü bunun beni ve yeniden seçilme şansımı kötü etkileyeceğini düşünüyor. Fakat sorunları şu ki ekonomimiz çok güçlü ve ticarette de yakın zamanda çok büyük kazanacağımızı Çin dahil herkes biliyor” diye yazmıştı.

“DEMOKRATLAR EKONOMİYİ
KÖTÜ EMELLERİNE ALET EDİYOR”

Trump Pazartesi günü de ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell'ı hedef aldığı mesajlarına bir yenisini daha ekledi.

Twitter'dan bir kez daha Merkez Bankası'nı eleştiren Trump Merkez Bankası'nın Başkanını da “vizyonsuzlukla” suçladı.

Trump, “Ekonomimiz Jay Powell ve Fed'in korkunç vizyon eksikliğine karşın çok güçlü. Ancak Demokratlar 2020 Seçimi'ni kazanmak amacıyla ekonomiyi kötü emellerine alet etmeye çalışıyorlar. Çok bencilce! Dolarımız o kadar güçlü ki dünyadaki diğer ülkeleri olumsuz etkiliyor” mesajını paylaştı.

Trump, ABD Merkez Bankası Fed'in kısa süre içinde de faiz oranını en az 100 baz puan indirmesi gerektiğini ve bu adımın atılması halinde ABD ekonomisinin daha iyi olacağını ve bunun dünya ekonomisine de yansıyacağını savundu. ABD Merkez Bankası Fed geçtiğimiz ay faiz baz puanını ekonomik krizin yaşandığı 2008 yılından bu yana ilk kez çeyrek puan indirmişti.

Başkan Trump'a ticaret politikası konusunda danışmanlık yapan Peter Navarro da haftasonunda yaptığı açıklamalarda benzer görüşleri dile getirdi. Navarro, “Fed Başkanı aynaya bakıp, ‘Bu ekonominin büyümede tam bir puan kaybetmesine yol açtım' demeli” şeklinde konuştu.

TRUMP: ÇİN'LE ANLAŞMAYA HAZIR DEĞİLİM

Ekonomide resesyon endişelerini, Çin ve ABD arasında henüz ufukta çözümün görünmediği ticaret savaşı da körüklüyor. Trump Çin ekonomisinin ilave gümrük vergilerinden zarar gördüğünü yineledi, “Kötü bir anlaşma yapabilirim, borsa o zaman yükselir. Ama bu doğru bir adım olmaz. Henüz anlaşma yapmaya hazır değilim. Çin anlaşmak istiyor ama ben hazır değilim” şeklinde konuştu.

TRUMP'TANR FOX NEWS'A TEPKİ

ABD ekonomisinin güçlü olması Trump'ın yeniden seçilme ihtimalini güçlendiriyor. Trump ve Beyaz Saray ekonomi yönetimi o nedenle ekonominin performasını çok yakından takip ediyor.

ABD'de tüketici güveninin Temmuz ayından bu yana yüzde 6.4 oranında düştüğü belirtiliyor.

ABD'de Cumhuriyetçi çizgide olduğu bilinen Fox News kanalı geçtiğimiz Cuma günü Cumhuriyetçi Başkan Trump'ın 2020 seçimlerinde Demokrat rakipleri karşısında yarışı kaybettiğini öngören bir anket yayınlamıştı.

Başkan Trump anket üzerinden Fox News'a yüklendi. “Fox eskisinden çok farklı. Fox değişti. Benim en kötü anketlerim hep Fox'tan. Fox'ta bir şeyler oluyor ve bundan memnun değilim” ifadelerini kullandı.

Haber Ara