Dolar

32,4838

Euro

34,9545

Altın

2.434,99

Bist

9.716,77

Trump’tan, plana destek veren 3 Körfez ülkesine teşekkür

ABD Başkanı Donald Trump, 'Yüzyılın Planı' adını verdiği ‘Sözde Orta Doğu Barış Planı'nı destek veren Körfez ülkelerinden Umman, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) 'barış çabalarını destekledikleri için' teşekkür etti.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-29 01:47:02

Trump’tan, plana destek veren 3 Körfez ülkesine teşekkür

ABD Başkanı Donald Trump, "Yüzyılın Planı" adını verdiği ‘Sözde Orta Doğu Barış Planı'nı destek veren Körfez ülkelerinden Umman, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) "barış çabalarını destekledikleri için" teşekkür etti.

Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile birlikte "Yüzyılın Planı" adını verdiği ‘Sözde Orta Doğu Barış Planı'nı açıklarken, sık sık İsrail'in güvenliğine vurgu yapıp, "Gece kulüplerine saldırılar, otobüslere bombalı saldırılar bir daha geri gelmeyecek. Ben İsrail için çok şey yaptım. ABD Büyükelçiliği'ni Kudüs'e taşıdım. Golan Tepeleri'ni İsrail toprağı olarak tanıdım. Belki de en önemlisi İran'la yapılan korkunç anlaşmadan ABD'nin çıkmasını sağladım." dedi.

Plan doğrultusunda Filistinliler için de bağımsız bir devlet olma şansının ortaya çıkacağını savunan ABD Başkanı, Filistin Yönetimi Lideri Mahmud Abbas'a da "Sayın Abbas bu toprakları alın ve kendi devletinizi kurun. Yıllardır gelişemiyorsunuz. Filistin bu planla sonunda bağımsız ve harika bir devlet olsun. Sayın Abbas barış yolunu seçerseniz Amerika ve diğer ülkeler barış yolunda size destek olacak." çağrısını yaptı.

TRUMP'TAN PLANA DESTEK
VEREN 3 ÜLKEYE TEŞEKKÜR

ABD Başkanı, Filistin'in uluslararası yardımlarla 'ayakta durduğu'nu savunurken plan kapsamında Filistinlilere şu sözleri vaad etti.

"1 milyona yakın Filistinli için istihdam sağlanacak. 50 milyar dolarlık bir yatırımla birlikte yeni kurulacak olan Filistin devletinin ekonomisini tesis etmesine yardımcı olacağız. Gayri Safi Yurtiçi Hasılaları ikiye, hatta üçe katlanacak. Bizim vizyonumuz artık Filistinlilerin uluslararası yardımla hayatta kalabildikleri bu kısır döngüden kurtaracak. Kendi ayakları üzerinde durmalarını sağlayacağız."

Trump, Gazze'de yönetimde bulunan Hamas'a da değindi, "Hamas'ın, İslami Cihat Örgütleri'nin barışa kaşrı atacakları adımları yasaklayacak kanunlar olacak. Terörün hiçbir şekilde destek almasına izin vermeyeceğiz." dedi.

Trump, Umman, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne "barış çabalarını destekledikleri için" teşekkür etti.

NETANYAHU: BARIŞA AÇILAN
GERÇEKÇİ BİR YOL

Trump'tan sonra konuşan işgal devleti İsrail Başbakanı Netanyahu ise plan için "uzun soluklu barışa açılan gerçekçi bir yol olabilir" yorumunu yaptı.

Netanyanhu, yeni planda İsrail'in Ürdün Vadisi üzerindeki hakimiyetini sürdüreceğini, Filistin toprakları dışında yaşayan 4 milyondan fazla Filistinli mültecinin geri dönüş hakkının bulunmayacağını söyledi. Trump'ın planı çerçevesinde kurulması öngörülen Filistin devleti içinse Doğu Kudü'ün dışındaki Abu Dis bölgesini başkent olarak önerdi.

 

 

Haber Ara