Dolar

32,4615

Euro

34,7272

Altın

2.486,18

Bist

9.524,59

Trump, 'Maria Kasırgası'nın ölü sayısını abartıyorlar' dedi

ABD Başkanı Trump bu kez ABD’ye bağlı fakat içişlerinde bağımsız özerk bölge olan Porto Riko’yu vuran Maria Kasırgası ile ilgili bir komplo teorisi gelişirdi. Demokratları suçlayan Trump, adayı bir yıl önce vuran kasırgalar sonrası ölü sayısının abartıldığı yönünde tweet attı.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-09-13 18:40:35

Trump, 'Maria Kasırgası'nın ölü sayısını abartıyorlar' dedi

TIMETURK | ÇEVİRİ

ABD Başkanı Donald Trump bu kez ABD'ye bağlı fakat içişlerinde bağımsız özerk bölge olan Porto Riko'yu vuran Maria Kasırgası ile ilgili bir komplo teorisi gelişirdi. Demokratları suçlayan Trump, adayı bir yıl önce vuran kasırgalar sonrası ölü sayısının abartıldığı yönünde tweet attı.

Trump, “Porto Rİko'yu vuran iki kasırgada 3000 insan ölmedi” diye yazdı. “Kasırga vurduktan sonra ve ben adayı terk ettiğimde 6 ile 18 arasında bir ölü sayısı vardı. Zaman geçtikçe bu sayı çok fazla artmadı ancak sonradan büyük rakamlarda, 3000 gibi, ölü sayısı raporları gelmeye başladı” dedi.

Trump şöyle devam etti: “Ben Porto Riko'yu yeniden inşa etmek için milyon dolarlar toplarken bu Demokratlar tarafından beni mümkün olduğu kadar kötü göstermek için yapıldı. Bir insan herhangi bir nedenden, mesela yaşlılık nedeniyle ölmüşse onu da listeye ekle. Kötü siyaset. Porto Riko'yu seviyorum!”

Maria Kasırgası'na dair Porto Riko hükümeti tarafından verilen resmi rakam 2975. Bu sayı ise Ağustos'taki 64 rakamını yeniledi. Rakamın Milken Institute School of Public Health tarafından hesaplandığı ifade edilirken, aynı zamanda Harvard tarafından Mayıs'ta yapılan araştırma sonucu olan 4645 sayısının da altında olduğu aktarıldı. Her iki araştırmadan çıkan sonuç ise geçtiğimiz yıl Eylül ayında yaşanan Maria Kasırgası'nı Amerika'da yüzyılın en ölümcül felaketi kıldı.

Trump'ın ise adayı terk ettiğinde çok az insanın ölmüş olduğuna dair verdiği bilgi yanlış. İnsanların adada halen ağır ilerleyen hizmetler nedeniyle öldüğü belirtiliyor. Buna örnek olarak kasırga sonrası cenaze için 2000 insanın başvurduğu ancak sadece 75'ine cevap verilebildiği aktarıldı.

'ADAYA YARDIM GÖTÜRMEK ZOR' DEDİ

Trump başta Maria Kasırgası'nı Katrina Kasırgası benzeri “gerçek bir felaket” olarak görmezken aksayan hizmetleri Porto Riko'nun elektrik altyapısına bağladı. Texas'ı vuran Harvey Kasırgası sonrası yapılan yardımlarla kıyaslandığında Porto Riko'ya yönelik bir negatif ayrımcılık olduğu yönünde eleştiriler de aldı. Trump aynı zamanda Florida'ya 1150 mil uzaklıktaki bir adaya hizmet götürmenin zorluğundan bahsederek kendini savundu.

Haber Ara