Dolar

32,5679

Euro

34,8993

Altın

2.425,14

Bist

9.722,09

Trump mali kayıtlarını açıklamak istemiyor

Trump, kendisinin ve şirketinin son sekiz yıllık vergi beyannamelerini açıklamak istemiyor. Konuyla ilgili son talebi kabul edilirse mahkeme, kararını Kasım 2020'de yapılacak Başkanlık seçimlerine kadar erteleyebilir.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-11-15 11:00:29

Trump mali kayıtlarını açıklamak istemiyor

Trump, ABD Yüksek Mahkemesi'nden, kendisinin ve şirketinin son sekiz yıllık vergi beyannamelerini New York Federal Mahkemesine iletmesi kararını gözden geçirme talebinde bulundu.

GEREKÇE: SORUŞTURMA BAŞLATILAMAZ

Trump'ın avukatları, Yüksek Mahkeme'ye ilettikleri taleplerini "görevdeki bir ABD Başkanı hakkında cezai soruşturma başlatılamayacağı" olarak gerekçelendirdi.

TRUMP'IN MALİ KAYITLARINI KONGRE'YE İLETMESİNİN ÖNÜ AÇILMIŞTI

New York Temyiz Mahkemesi, geçen hafta verdiği kararında, New York'taki Federal Mahkeme'nin Ekim ayında Trump'ın kişisel ve kurumlar vergisi beyannamelerinin sekiz yıllık bölümünü talep eden bir mahkeme celbi uygulayabileceklerine dair kararının ardından yapılan başvuruyu reddetmiş ve böylece Trump'ın vergi beyannamelerini Kongre'ye iletmesinin önü açılmıştı.

TRUMP'IN SON BAŞVURUSU REDDEDİLİRSE KAYITLAR İLETİLMEK ZORUNDA

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre ABD Yüksek Mahkemesi'nin de Trump'ın avukatlarının talebini geri çevirmesi durumunda Donald Trump'ın muhasebe şirketinin vergi beyannamelerini yetkililere teslim etmesi gerekiyor.

TALEP KABUL EDİLİRSE BAŞKANLIK SEÇİMLERİNE KADAR ERTELENECEK

Mahkemenin başvuruyu kabul etmesi durumundaysa kararını Kasım 2020'de yapılacak Başkanlık seçimlerine kadar ertelemesi ihtimali var.

Yüksek Mahkeme'de muhafazakar yargıçların sayısı ağırlıkta. Mahkeme'de görevli iki yargıcın ataması da Trump tarafından bizzat yapılmıştı. Bu nedenle ABD basını Trump lehine bri karar çıkmasının olası olduğunu düşünüyor.

TRUMP GÖREVE GELDİĞİNDE KAYITLARI AÇIKLAMAYI REDDETTİ

Trump, 2017'de göreve geldiğinde ABD'de bir gelenek olan Başkan adayları ve Başkanların vergi beyanlarını Kongre'ye sunması geleneğini bozmuştu.

Manhattan Bölge Savcısı Cyrus Vance, yürttüğü bir soruşturma kapsamında Trump'ın mali kayıtlarını talep etmişti. Başkan Trump'ın kendileriyle ilişkiye girdiğini söyleyen iki kadına, bunu açıklamaması için 'sus payı' olarak ödeme yapıldığı iddalarını araştıran savcı, Trump'a ait mali kayıtlarını inceleme talebinde bulunmuştu. ABD Başkanı, hakkındaki iddiaların doğru olmadığını belirtirken, avukatları da ABD Başkanı'nın "suç soruşturmaları üzerinde dokunulmazlığı olduğu" gerekçesiyle bu talebi geri çevirmişti.

 

Haber Ara