Dolar

32,3391

Euro

35,1232

Altın

2.236,90

Bist

8.738,21

Trump: İsrail başbakanının adı Muhammed olacak

ABD Başkanı Donald Trump’ın, İsrail-Filistin tek devlet politikası hakim olursa İsrail Başbakanının “birkaç yıl içinde Muhammed adıyla çağrılacağını” söyledi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-08-21 11:30:01

Trump: İsrail başbakanının adı Muhammed olacak

Trump'ın, İsrail'in Müslüman Arap başbakanı olmasın diye iki devletli çözüm istediği söyleyerek, İsrail Başbakanının “birkaç yıl içinde Muhammed adıyla çağrılacağını” öne sürdü.

Trump'ın bu açıklamalarını Beyaz Saray'ı Haziran ayının sonunda ziyaret eden Ürdün Kralı Abdullah'a yaptığı iddia edildi. Kral Abdullah'ın ise Trump'a “birçok genç Filistinli iki devletli çözümü artık daha fazla istemiyor fakat daha çok İsraillilerle bir devlet içinde eşit haklarla yaşamak istiyorlar. Bunun sonucu İsrail'in Yahudi karakterini kaybetmesi olacak” dediği öne sürüldü. Kral Abdullah'a cevaben Trump'ın ise “Söylediğin anlamlı, birkaç yıl içinde İsrail Başbakanı Muhammed adıyla çağrılacak” diye konuştuğu öne sürüldü.

İkili aynı zamanda Trump'ın “Yüzyılın Anlaşması” olarak adlandırdığı Orta Doğu barış planını tartıştılar. Planın ayrıntıları henüz kamu ile paylaşılmazken bölgesel liderlerle de tartışılmamış görülüyor. Kral Abdullah'ın ise toplantıda ısrarla şu ifadeleri vurguladığı iddia ediliyor: “Barış planının kabul edilebilir olması için onların da katkılarını almak üzere ilk önce alakalı olan Avrupalı ve Arap devletlere sunulmalı” Ancak Kral Abdullah'ın bu durumun henüz gerçekleşmemesinden yakındığı da aktarıldı. The Jeruselam Post'un haberine göre, Kral Abdullah'a göre bu anlaşmanın ortaya konması için bu dönem doğru zaman değil ancak Trump, “Benim yönetimim bir anlaşmayı tesis edemezse hiçbir iktidar elde edemeyecek” dediği de belirtildi.

BEYAZ SARAY VE ÜRDÜN WASHINGTON BÜYÜKELÇİLİĞİ'NDEN HENÜZ AÇIKLAMA YOK

Haziran ayının sonlarında gerçekleştiği öne sürülen toplantıdaki açıklamalar ise İsrail Channel 10 televizyonu tarafından hafta sonu yayınlandı. The Times of Israel'de yer alan bir başka haberde ise Channel 10'dan yapılan açıklamada, “Tv haberinin İsrailli resmi bir yetkili ve Amerikalı eski bir yetkili tarafından doğrulandığı ve bu şahısların Kral Abdullah ile Başkan Trump'ın Beyaz Saray buluşması üzerine bilgilendirildikleri” ifade edildi. Yine Times of Israel'de Channel 10 kanalı muhabirinin Axios web sitesine yazdığı bir makale için Fransız bir diplomatı kaynak gösterdiği aktarıldı. Ancak gazete haberinde, ne Beyaz Saray ne de Ürdün Krallığı'nın Washington Büyükelçiliği'nden iddialarla ilgili açıklama yapılmadığını da ekledi. Görünürde jest bağlamında yapıldığı öne sürülen açıklamalarla ilgili Trump'ın İsrail devletini meşgul eden demografik denge korkusuna atıfta bulunduğu belirtiliyor.

TEK DEVLETLİ ÇÖZÜMDE İSRAİL YAHUDİ DEVLETİ KİMLİĞİNİ KAYBEDİYOR

Buna göre tek devletli çözüm olursa 2.3 milyonluk Yahudi olmayan İsrail azınlık nüfusuna 4.8 milyon Filistinli daha eklenecek ve Yahudi çoğunluk azınlıkta kalmış olacak. Yakın gelecekte Filistinlilerin doğum oranının da yüksek olması bu sayıyı arttıracak. Şu anda Yeşil Sınırlar içerisinde İsrail'in 8.8 milyon nüfusunun 6.5 milyonu Yahudi. İşgal altındaki toprakların dışındaki bu alanda yüzdde 20'lik kesimi İse İsrail'in Filistinli vatandaşları, Dürzüler ve diğer azınlıklar oluşturuyor.

 

Haber Ara