Dolar

32,5089

Euro

34,7769

Altın

2.491,73

Bist

9.524,59

'Trump’ın, ’Yüzyılın Anlaşması’ planına destek vermeyin'

ABD Başkanı Trump’ın hazırlattığı ve İsrail yanlısı sözde “Yüzyılın Anlaşması” planına tepkiler giderek büyüyor. 25 Avrupalı eski bakan, altı eski başbakan ve NATO’nun 2 eski sekreteri tarafından imzalanan ve AB hükümetlerine gönderilen mektupta, ‘Yüzyılın Anlaşması’na destek verilmemesi istendi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-04-15 17:24:09

'Trump’ın, ’Yüzyılın Anlaşması’ planına destek  vermeyin'

Aldığı İsrail yanlısı kararlara ile büyük tepki çeken ABD Başkanı Trump'ın, Yahudi damadına hazırlattığı, İsrail yanlısı sözde, “Yüzyılın Anlaşması” planına tepkiler giderek büyüyor. 25 Avrupalı eski bakan, altı eski başbakan ve NATO'nun 2 eski sekreteri tarafından imzalanan ve AB hükümetlerine gönderilen mektupta, ‘Yüzyılın Anlaşması' olarak adlandırılan sözde barış planının reddedilmesi istendi.

İngiliz The Guardian gazetesinde yer alan haberde, Avrupalı siyasetçilerin, "Filistinliler için adil olmadığı sürece" Mayıs ayında ortaya çıkması beklenen planın reddettiği açıklandı.
Beyaz Saray'ın resmi politikasından uzaklaştığı belirtilen mektupta; Avrupa'nın, İsrail ve Kudüs ile birlikte Filistin devletinin kurulmasına yol açmayacak herhangi bir planın reddedilmesi istendi.
Mektupta; Washington yönetiminin, işgal altındaki Batı Şeria'da, İsrail'in toprak gasbına karşı olan ilgisizliği ve Filistin'e yapılan yardımların kesmesi dikkat çekildi.

‘AVRUPA, TRUMP'IN PLANINA
KARŞI UYANIK OLMALI'

Avrupa Birliği eski yetkilileri tarafından verilen mesajda, Trump'ın planının, Filistin'li bir devletin bölgesel yardım alma şansını azaltacağı iddiasıyla, Avrupa'nın uyanık ve stratejik davranması istendi.
Trump'ın hazarlattığı, 'Yüzyılın Anlaşması' planının, bir önceki barış cabalarının başarısızlığını iki katına çıkaracağı, iki devletli çözüm seçeneğini ortadan kaldıracağını ve Filistinliler ile İsrailliler arasındaki kalıcı barış çabalarını ciddi şekilde zarar vereceği öne sürüldü.
Mektup'ta; Trump'ın, göreve geldiğinden beri övgüde bulunduğu İsrail hükümetine verdiği her türlü destek, Filistinliler için ceza olduğu ve Filistin Devleti'nin kurulmasını da engellediği belirtildi.
Barış planını hazırlamaktan sorumlu ABD takımında, Trump'ın damadı ve danışmanı Jared Kouchner ve ABD'nin İsrail Büyükelçisi David Friedman bulunuyor.
Friedman, geçen ay Washington'daki, “İsrail'e bağlı” baskı grubuna, işgalci devletin Beyaz Saray'a giren en büyük müttefiki olduğunu ve Filistin topraklarının daimi işgal kontrolünü içeren planını uygulamaya koymanın zamanı geldiğini söylemişti.

Haber Ara