Dolar

32,3184

Euro

35,1145

Altın

2.295,76

Bist

9.050,61

Trump'ın Türkiye tweetleri piyasada karşılık bulmadı

Trump’ın Türkiye’ye yönelik tweetlerine prim vermeyen piyasada dalgalanma yaşanmazken, borsa günü %0,40’lık artışla 92 bin 54 puandan kapattı.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-01-15 07:52:26

Trump'ın Türkiye tweetleri piyasada karşılık bulmadı

ABD Başkanı Donald Trump'ın önceki gün attığı ‘mahvederiz' tweeti piyasalarda karşılık bulmadı. Öyle ki güne 0,94 gibi makul bir seviyedeki azalışla başlayan BIST 100 endeksi 90.825'i gördü. Uzmanlar, geçtiğimiz haftalardan itibaren küresel piyasalardaki hareketlilikle bir miktar değer kazanan döviz kurunun gün içerisinde dengelendiğini belirtti.

BORSA YÜKSELİŞLE KAPANDI

Güne 5,48 seviyelerinden işlem görerek başlayan dolar ani iniş veya çıkışlar yaşamazken, gün içerisinde 5,49 seviyelerinde dengelendi. 6,30 seviyesinde güne başlayan avroda da durum aynıydı. 6,30 seviyelerinde işlem görmeye başlayan avro gün içerisinde 6,29'da dengelenip günü kapattı. Borsa'nın tavrı da diğer göstergelerden farksızdı. Borsa düne 91.687 puanla başlarken; günü yüzde 0,40 artışla 92,054'ten tamamladı. Altında da anormal bir değişiklik yaşanmadı. 229,25 liradan işlem gören gram altın, yüzde 0,22 artışla 228,50 liradan günü tamamladı.

“ESKİYE GÖRE TEPKİ AZ”

“Trump'ın tweetleriyle haftaya başladık ve düşük olan risk iştahı ile de birleşince bu durum kura yukarı hareket olarak yansıdı” diyen GCM Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Enver Erkan şunları söyledi: “Yine de volatilitenin, eskiden ABD ile olan ilişkilere dair haber akışlarına göre daha düşük olduğu görülmekte. Suriye gündemine yönelik haber akışı, ABD'nin çekilme kararından bu yana çok yoğun şekilde ilerliyor. Her ne kadar gündem TCMB olsa da iki ülke arasındaki diyaloglar takip edilmelidir. TCMB'den de sıkı para politikası yönlendirmesinin devamını bekliyoruz. Kurun kısa vadeli pozitif trend görünümünü sona erdirmesi içinse, 5,4550 seviyesi altındaki kalıcı hareketlere ihtiyaç vardır, bu şart sağlanırsa 5,4280 başta olmak üzere 540 ve 5,38 seviyelerine yeni fiyatlama davranışı izlenebilir.”

“ÖNCE KENDİ EKONOMİSİNİ DÜZELTSİN”

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dündar Murat Demiröz, Trump'ın tweetlerini spekülatif olarak gördüğünü belirtti. Piyasanın bu tehditlere pirim vermediğini belirten Demiröz, “Paniğe kapılmamak lazım. Döviz kurunda da spekülatif hareketler zaman zaman görülebilir. Türk ekonomisini çökerteceğiz diyor. Önce kendi ekonomisini düzeltsin. Trump'ın böyle deli dolu lafları var. Bunu Trump söyleyince tabi piyasalar da bir endişe oluyor. Sadece 20 kuruluşluk bir yükselme oldu. Bu tür hareketler normal” dedi.

“İHRACATÇININ GELİRİ ARTIYOR”

Piyasaların gelişmeleri izleyeceğine ve önümüzdeki dönemin önemli olduğuna değinen Demiröz şunları söyledi: “Şimdi enflasyon da var. Yavaş yavaş bir hafta 10 gün içerisinde 5.40 civarına inecektir. Merkez Bankası'nın ve hükümetin yeni ekonomi programına tavizsiz şekilde devam etmesi gerekiyor. Bu normal bir tepki. Doların 20 kuruş yukarı artması Türk ekonomisini etkilemez ki. Olumlu tarafı var. İhracatçının geliri artıyor.”

Kaynak: Yeni Şafak

Haber Ara