Dolar

32,3282

Euro

35,0649

Altın

2.282,13

Bist

8.998,75

Trump’ın planına darbe

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-06-01 07:35:49

Trump’ın planına darbe

Trump ve damadı İsrail'deki belirsizliğe aldırmadan bölgedeki müttefikleriyle planı uygulamaya devam edebilir.

ABD Başkanı Donald Trump'ın damadı ve başdanışmanı Jared Kushner, mimarlarından olduğu “Yüzyılın Anlaşması” planının Ramazan ayının ardından kamuoyuna ilan edileceğini açıklamıştı.

Filistin davasını tümüyle tasfiyeyi ve bölgeyi yeniden dizaynı hedefleyen planın ilanı için bayram sonrasını beklemenin başlıca iki sebebi vardı.

Birincisi, İslam dünyasında hassasiyetin yüksek olduğu kutsal ayın sona ermesi beklenecekti.

İkincisi, bu süre içinde planın taraflarından İsrail'de seçimler yapılıp yeni hükümet kurulacak ve işgal rejimindeki muhatap belli olacaktı.

Trump'ın seçimi kazanmasını istediği ve açıkça desteklediği Netanyahu, sandıktan birinci çıkmasına rağmen hükümet kurmayı başaramadı.

ABD Başkanı'nın “Yapacak çok işimiz var” diyerek İsrailli liderlere gönderdiği “Bir an önce hükümeti kurun” mesajının da herhangi bir yararı olmadı.

Knesset feshedildi ve yeniden seçim kararı alındı.

Kısacası “Yüzyılın Anlaşması” planının İsrail'deki muhatabı aylar sonra ancak netleşecek.

Trump'ın önünde iki seçenek var.

Ya planı rafa kaldıracak

Ya da İsrail'deki muhatabı netleşmeden müttefiki Arap ülkeleriyle yoluna devam edecek.

Her iki seçeneğin de ABD Başkanı ve planı için olumsuz yönleri var.

Yüzyılın Anlaşması'nın Ramazan'dan sonra kamuoyuna ilan edileceği açıklanmışken ve bunun için Bahreyn'de Haziran sonlarına doğru ekonomik çalıştay düzenlenecekken planın ertelenmesi konunun bir süre gündemden düşmesine ve soğumasına yol açacak.

Trump'ın damadı plan için uzun süredir çalışıyor ve Arap ülkelerini gezerek destek arıyordu.

Olası bir ertelemede o çabalar boşa gidecek.

Anlaşılan o ki, ABD Başkanı ve ekibi Netanyahu'nun hükümet kurmakta başarısız olabileceğini ve yeniden seçim ihtimalini pek fazla hesaba katmadı.

Ayrıca, eylül ayında yapılacak erken seçimde İsrail Başbakanı'nın sandıktan yeniden birinci çıkacağının garantisi yok.

Bütün bu belirsizliklerin Bahreyn'de düzenlenecek çalıştayı da etkilemesi ve başarısızlık ihtimalini yükseltmesi kaçınılmaz.

İkinci seçeneğe gelince…

Trump ve damadı İsrail'deki belirsizliğe aldırmadan bölgedeki müttefikleriyle planı uygulamaya devam edebilir.

ABD Başkanı'nın planı rafa kaldırmaktansa bu ikinci seçeneği tercih etme ihtimalinin daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz.

Fakat işinin daha zor olacağı kesin.

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, geçenlerde Ürdün'ün başkenti Amman'da Bahreyn Kralı'nın özel temsilcisi Abdullah Bin Hamed Âl Halife'yle görüştü ve Manama'da düzenlenecek çalıştaya karşı olduğunu söyledi.

Filistin resmi haber ajansının bildirdiğine göre, Âl Halife de Abbas'a ülkesinin iki devletli çözüm seçeneğine hâlâ bağlı olduğunu ifade ederek, çalıştayı düzenleyenin kendileri olmadığını ve Bahreyn'in çalıştaya sadece ev sahipliği yaptığını açıkladı.

Haberde aktarılan bilgiler doğruysa, Manama'nın ev sahipliği işine pek gönüllü olmadığı anlaşılıyor.

Bahreyn'de faaliyet gösteren 19 sivil toplum kuruluşunun ortak bildiri yayınlayarak çalıştaya tepki gösterdiğini ve hükümetin çalıştaya ev sahipliği yapma kararının “halkın iradesine aykırı” olduğunu belirttiğini de not etmekte yarar var.

Haber Ara