Dolar

32,3495

Euro

35,1149

Altın

2.309,28

Bist

9.079,97

Trump'ın İsrail-Filistin planı tartışılıyor: 'Bir sonraki plan devletsiz çözüm'

'Filistinliler her defasında önceden reddettikleri çözüm planlarından daha kötüsüne razı olmak durumunda kaldılar. Bir sonraki plan, “devletsiz çözüm” teklifi olacak herhalde.'

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-29 12:34:02

Trump'ın İsrail-Filistin planı tartışılıyor: 'Bir sonraki plan devletsiz çözüm'

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Beyaz Saray'da düzenlediği ortak basın toplantısında, tek taraflı Ortadoğu barış planını kamuoyuna açıkladı.

Habertürk'ten Mehmet Akif Ersoy, konuyla ilgili yazısında "Filistinliler her defasında önceden reddettikleri çözüm planlarından daha kötüsüne razı olmak durumunda kaldılar. Bir sonraki plan, “devletsiz çözüm” teklifi olacak herhalde" ifadelerini kullandı.

66_37
ABD Başkanı Donald Trump, tek taraflı Ortadoğu barış planı kapsamında öngörülen İsrail ve Filistin devletlerinin sınırlarını gösteren bir haritayı paylaştı.

İşte yazının ilgili bölümü:

Trump'ın Filistinlilere “son şansınız” diyerek dayattığı “asrın planı”na göre;

-Kudüs İsrail'in bölünmez başkenti olacak.

-İsrail'in güvenliğinden taviz verilmeyecek.

-Batı Şeria gibi yerlerdeki İsrail yerleşimleri kalıcı olacak ve bu yerleşim bölgeleri İsrail tarafından ilhak edilecek.

-Ürdün vadisi İsrail'in güvenliği için ilhak edilecek.

-Filistinliler bu anlaşmayı kabul ederse, devlet “kurabilmelerinin” önü açılmış olacak.

-1948'den bu yana yerlerinden yurtlarından olan Filistinliler geri dönmeyecek.

-Filistinliler terörü reddedecek (Yani her türlü silahlı direnişi terk edecek).

Özetle, yüzyıldır kanayan yara olan Filistin davasını tam anlamıyla bitirme projesi… Belki biraz rasyonel bakanlar için, “malumun ilanı” da denebilir.

Bundan dolayı “Yüzyılın Anlaşması” isimlendirmesinin hakkını veriyor.

Donald Trump ve başı derde girdiğinde her fırsatta imdadına yetiştiği yoldaşı Netanyahu'nun “Yüzyılın Anlaşması”nda bahsettikleri Filistin Devleti'nin haritası ise Trump'ın twitter hesabı üzerinden paylaşıldı.

"BİR SONRAKİ PLAN DEVLETSİZ ÇÖZÜM"

Filistinliler İngiltere'nin 1937'deki iki devletli ilk çözüm planına karşı çıkmışlardı.

Yine 1947'de BM'nin Filistin topraklarının yüzde 56'sının Yahudilere bırakıldığı çözüm planını da reddettiler.

Uzun süren Arap-İsrail savaşları ve Filistinlilerin direnişine rağmen İsrail, Filistin topraklarında ilerlemeye ve her defasında daha fazla toprak almaya devam etti.

1967 savaşı öncesi sınırları da kabul etmeyen Filistinliler, 1990'lara gelindiğinde bu sınırlara razı oldu. Ama bu sefer İsrail ikna olmuyordu. Suriye'nin Golan Tepeleri'ni işgal etmiş, Mısır ile Camp David'i imzalamış olan İsrail artık ilk başlardaki “Siyonist oluşum” değildi.

Filistin yönetiminin tanımasına rağmen 1967 sınırlarını kabul etmeyen Hamas bile 2017'de iki devletli çözüme evet demişti.

Filistinliler her defasında önceden reddettikleri çözüm planlarından daha kötüsüne razı olmak durumunda kaldılar. Bir sonraki plan, “devletsiz çözüm” teklifi olacak herhalde.

Filistin'in Devlet Başkanı Mahmut Abbas'ın sözde Yüzyılın Anlaşması'na tepki gösterdiği açıklamasında sarf ettiği sözler gelinen noktayı çok iyi özetliyor: “Biz felakete razı olduk ancak felaket bizden razı değil. Sayın Trump zaten tarihi Filistin topraklarından kalan yüzde 22'lik kısmın da yüzde 40'ını istiyor”.

 

 

Haber Ara