Dolar

32,4408

Euro

34,7814

Altın

2.448,64

Bist

9.931,68

Trump'ı istihbarata şikayet ettiler: 'Başkan, 'bir dünya liderine' rahatsız edici bir söz verdi'

Trump ile 'bir dünya liderinin' konuşmasına şahit olan bir iletişim yetkilisi, Trump'ın bu lidere verdiği sözden rahatsız oldu ve ABD Başkanı'nı istihbarat yetkililerine şikayet etti. Konu, Meclis İstihbarat Komitesi Başkanı Adam Schiff ve Ulusal İstihbarat Direktörü Joseph Maguire arasında gerilime sebep oldu.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-09-19 11:29:25

Trump'ı istihbarata şikayet ettiler: 'Başkan, 'bir dünya liderine' rahatsız edici bir söz verdi'

TIMETURK | HABER MERKEZİ
PINAR HİLAL BALTA

CNN Politics'ten Zachary Cohen imzalı habere göre ABD Başkanı Donald Trump ve "bir dünya lideri" arasındaki bir iletişim, Ulusal istihbarat müdürü ile Kongre arasındaki anlaşmazlığın merkezi haline gelen bir şikayete sebep oldu.

İlk olarak Washington Post tarafından gündeme getirilen habere göre Amerikan istihbarat topluluğu içinde bir yetkili, ABD Başkanı Trump'ın "bir dünya liderine" verdiği bir sözü, son derece rahatsız edici bularak, Başkan'ı şikayet etti.

Washington Post, haberi konuyu bilen iki eski yetkiliye dayandırırken, CNN Politics haberi doğrulayamadığını bildirdi.

CNN, konuyla iligli konuştuğu kaynağın söz konusu "dünya liderini" açıklamadığını bildirdi.

Ulusal İstihbarat Direktörü Ofisi ve Beyaz Saray da CNN'nin yorum talebine cevap vermedi.

Meclis İstihbarat Komitesi ile Ulusal İstihbarat Müdürü arasındaki çekişmeye rağmen şikayetin detayları Komite Başkanı Adam Schiff tarafından gizemle örtüldü.

Şikayetin ayrıntılarına vakıf olmayan Kaliforniya eyaletinden Demokratlar, Ulusal İstihbarat Direktörlüğü Ofisine bir mektup yazdı. Mektupta söz konusu suistimalin, "ABD Başkanı ve/veya kıdemli Beyaz Saray yetkililerini içerdiği" kaydedildi.

TRUMP ŞİKAYETE DOĞRUDAN MÜDAHALE ETTİ

Washington Post'a göre, Trump şikayete doğrudan müdahale etti.

TRUMP O HAFTA HANGİ DÜNYA LİDERLERİYLE GÖRÜŞTÜ?

Şikayet 12 Ağustos'ta dosyalandı. Beyaz Saray'ın kayıtları, Trump'ın geçtiğimiz beş hafta içinde beş yabancı liderle konuştuğunu gösteriyor: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kuzey Kore diktatörü Kim Jong Un, Pakistan Başbakanı Imran Khan, Hollanda Başbakanı ve Katar Emirliği.

Fakat şikayetin hangi liderle ilgili olduğu belli değil.

KONGRE İLE İSTİHBARAT DİREKTÖRÜ KARŞI KARŞIYA GELDİ

Şikayet, şikayeti Meclis İstihbarat Komitesi'ne teslim etmeyi reddeden Kongre ile Ulusal İstihbarat Direktörü Joseph Maguire arasında bir gerilim oluşturdu.

SCHIFF, MAGUIRE'Yİ BİLGİ SAKLAMAKLA SUÇLUYOR

Kongre'deki Meclis İstihbarat Komite Başkanı Adam Schiff Pazartesi günü yaptığı açıklamada, şikayetin kesin niteliğini henüz bilmediğini, çünkü Ulusal İstihbarat Direktörlüğü Ofisi'nden henüz bilgi almadığını ve şikayeti yapan kişinin kimliğini bilmediğini söyledi. Maguire'ın kongreden bilgi saklamak için eşi görülmemiş adımlar attığını savundu.

İSTİHBARAT DİREKTÖRÜ MAGUIRE İFADE VERECEK

Maguire, önümüzdeki hafta açık oturumda ifade vermeyi kabul etti. Meclis İstihbarat Komite Başkanı Adam Schiff, Maguire'ın Çarşamba günü, 26 Eylül'de saat 9'da ifade vereceğini duyurdu.

İSTİHBARAT DİREKTÖRÜ'NÜN OFİSİNDEN KOMİTE BAŞKANINA MEKTUP

Ulusal İstihbarat Direktörlüğü Ofisi, Salı günü, Meclis İstihbarat Komite Başkanı Adam Schiff'e mektup yazdı. CNN tarafından edinilen bilgiye göre bu mektupta ofis, şikayetin "acil endişe" gerektirmediğini söylüyor.

Ofis, Meclis istihbarat Komitesi ile birlikte çalışmak istediğini, fakat bazı konuların gizli ve imtiyazlı olduğunu söyledi.

Schiff, Salı günü yaptığı açıklamada, mektuba yanıt olarak şunları söyledi:

"Kongre İstihbarat Topluluğu Genel Müfettişliğinin belirlediğine göre şikayet, hem güvenilir, hem de acil. Bu sebeple komite, hızlı hareket etmeli. Ayrıntılar İstihbarat Komitesine iletilmeli. Komite, Ulusal İstihbarat Direktörlüğü Ofisine (ODNI) ait olan ve Beyaz Saray gibi diğer aktörlerle yapılan yazışmalar da dahil olmak üzere, bu konuyla ilgili tüm kayıtların tespiti ve iadesini istiyor."

Schiff ayrıca, Maguire'ın görevinin yetkisi dışında hareket ettiğini belirtti.

KONGRE, ULUSAL İSTİHBARAT MÜDÜRÜNÜ GÖREVDEN ALABİLİR

Bu olaya ilişkin bilgisi olan bir kaynak, CNN'e İstihbarat Topluluğu Whistleblowers Koruma Yasası'nın (Intelligence Community Whistleblowers Protection Act) ileriye dönük tek bir çözüm önerdiğini söyledi: Ulusal İstihbarat Direktörlüğü Ofis Başkanı'nı görevden almak ve şikayeti doğrudan komiteye iletmek.

* Ara başlıklar editör tarafından eklenmiştir. Makalenin orijinalinde yer almamaktadır.

Haber Ara