Dolar

32,5670

Euro

35,0242

Altın

2.428,02

Bist

9.722,09

Tiflis’te gezilecek en güzel yerler!

Türk Hava Yolları'nın (THY), indirimli Kafkaslar kampanyasının düzenlediği şehirlerden bir olan Gürcistan’ın başkenti Tiflis, Kura Nehri’nin iki kıyısı boyunca uzanan eski bir İpek Yolu şehri.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-10-03 10:28:15

Tiflis’te gezilecek en güzel yerler!

tiflis1

Türk Hava Yolları'nın (THY), indirimli Kafkaslar kampanyasının düzenlediği şehirlerden bir olan Gürcistan'ın başkenti Tiflis, Kura Nehri'nin iki kıyısı boyunca uzanan eski bir İpek Yolu şehri.

Tiflis (asıl adı Tbilisi), Gürcistan'ın endüstri, kültür ve sosyal merkezi. Kaldırım taşlı caddeleri, kırmızı çatılı evleri ve görkemli tarihi eserleriyle dikkat çeken Tiflis şehri, ülkeyi neden ziyaret ettiğinizi ispatlayacak bir estetiğe sahip.

1500 yılı aşkın tarihe sahip, Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te görülmesi gereken yerler. Üstelik vizesiz ve pasaportsuz, yalnızca nüfus cüzdanınızla gidebiliyorsunuz!

Tiflis hakkında bilgiler

tiflis2

Kentin ismi Gürcüce sıcak yer anlamına gelen Tbili‘den geliyor. Efsaneye göre MÖ 5. yüzyılda Kral Vahtang Gorgasal bir ava çıkmış ve aralıksız uçan bir sülünün peşine atmacasını salmış. Kısa bir süre soran sülün de atmaca da gözden kaybolunca onları aramaya çıkmışlar. İkisini de sıcak bir suyun içinde ölü olarak bulmuşlar. Kral bundan çok etkilenmiş ve kaplıca etrafındaki bütün ağaçları kestirerek burada bir şehir kurulmasını emretmiş. Böylelikle Tiflis'in temelleri atılmış.

Tiflis'te görülmesi gereken yerler

1. Eski Tiflis

eskitiflis

Üzerinde Mtatsminda Dağı'nın hakim olduğu bu şirin bölgede restore edilmiş birkaç katlı balkonlu ahşap evleri göreceksiniz. Eski Tiflis bölgesindeki Ançiskati Bazilikası şehrin ayakta kalmış en eski dini yapısı. Tarihi bölgenin bir kısmında da, yeraltından çıkan sülfürlü suları dolayısıyla yapılmış hamamlar var. Şehir gezinizin yorgunluğunu bu hamamlarda atabilirsiniz.

2. Rustaveli Bulvarı – Özgürlük Meydanı

rustavelli bulvari

Rus İmparatorluğu döneminde Erivan Meydanı, Sovyet Rusya döneminde ise Lenin Meydanı olarak adlandırılmış bu şehir merkezindeki noktanın güncel ismi Özgürlük Meydanı. Tiflis'in en turistik bölgelerinden birisi olan Rustaveli Bulvarı da bu meydana bağlanıyor. Gürcistan Parlamentosu, Ulusal Opera Binası, Rustaveli Devlet Tiyatro Akademisi ve Ulusal Müze'nin bir parçası olan Simon Janashia Müzesi de bu caddenin üzerinde veya yakınında yer alıyor.

3. Sameba Katedrali

semebi ketidrelu1

Tarih boyunca farklılıklar gösteren Gürcü mimarisiyle Bizans tarzının harmanı olan Sameba Katedrali, Gürcistan'ın en büyük dini yapısı. İnşası 2004 yılında tamamlanan bu ihtişamlı katedral Tiflis'te mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri.

4. Narikala Hisarı

narikale hisari

Sololaki Tepesi'nde yer alan Narikala Hisarı, Tiflis'in en eski yapılarından biri. 4. yüzyılda inşa edilen hisar, 7 yüzyılda genişletilmiş. Moğollar tarafından Narin Kale diye adlandırılan yapı, tarih boyunca evrim geçirerek Narikala ismini almış. Hisarın bir yüzü, hamamların olduğu eski Abanotubani bölgesine, diğer yüzü ise Botanik Bahçesi'ne bakıyor.

5. Tiflis Botanik Bahçesi

tiflis botanik bahcesi

Bu doğal Tiflis Botanik Bahçesi'nde 161 hektarlık alana yayılmış 4 500 farklı bitki türü yaşıyor. Kayıtlara göre 300 yılı aşkın bir geçmişi olan bahçe, önceki yüzyıllarda Kraliyet Bahçesi olarak anılıyormuş. İçinde bir de şelale bulunan Botanik Bahçesi'nde yürüyüş yapmak içinizi huzurla dolduracak.

6. Kartlis Deda (Gürcü Ana)

kartlis dede

Narikala Hisarı'nın biraz üzerinde, şehre doğru bakan Kartlis Deda heykelini göreceksiniz. Tam 20 metre yüksekliğindeki bu heykel 1958'de, Tiflis'in 1500'üncü yılı şerefine yapılmış. Türkçe'de Gürcü Ana anlamına gelen Kartlis Deda, bir elinde dost gelenler için bir tas şarap, diğerinde ise düşmanlara karşı kılıç tutuyor.

7. Sioni Katedrali

sioni kaderali2

İsmini Kudüs'teki Sion Dağı'ndan alan Sioni Katedrali'nin ilk inşası 6. yüzyıla kadar dayanıyor. Asırlar boyunca farklı işgalciler tarafından tahrip edilen ve yıkılan katedralin şimdiki hali ise bazı değişiklikler hariç 13. yüzyıldan kalma. Kura Nehri'nin kıyısındaki bu önemli yapı, tarihi Sionis Kucha, yani Sioni Sokağı'nda yer alıyor.

8. Mtatsminda Dağı ve Parkı

mtatsmind dağı ve parki

Fünikülerle muhteşem şehir manzarasını seyrederek çıkacağınız Mtatsminda Parkı'ndan bütün kenti görebilirsiniz. Özellikle çocukların çok beğeneceği bu parkta bütün bir öğleden sonranızı geçirebilirsiniz.

9. Barış Köprüsü

baris koprusu2

Yalnızca yayaların kullanımı için yapılmış köprü, Eski Tiflis'le Yeni Tiflis'i birleştiriyor. Camla kaplanmış dış kısmıyla görkemli ve modern bir görünüme sahip köprüden geçmek, şehrin ortasında bir zaman tüneline girmek gibi. Üstelik Narikala Hisarı ve Kartlis Deda'yı izlemek için en iyi noktalardan biri burası.

10. Gabriadze Tiyatrosu

gabriadze tiyatrosu

Tiyatro binasının saat kulesi burayı görmeniz için başlı başına bir neden. Kuklalara ilginiz varsa, mutlaka burada bir gösteri izlemenizi tavsiye ederiz. Nedir bu kukla tiyatrosunu özel yapan şey derseniz, buranın kurucusu ünlü Gürcü yönetmen Revaz Gabriadze halen daha kukla gösterileri yapıyor.

Haber Ara