Dolar

32,3739

Euro

35,1007

Altın

2.324,58

Bist

9.079,97

Theresa May: İstifa ediyorum

İngiltere Başbakanı Theresa May, istifa baskılarının ardından kararını verdi. May, '7 Haziran itibariyle istifa ediyorum' dedi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-05-24 12:11:11

Theresa May: İstifa ediyorum

Brexit oylamalarının içinden çıkılmaz bir hal almasının ardından aracının arka koltuğunda otururken "gözleri yaşlı" bir şekilde basına yakalanan Theresa May'in istifa edeceği haberleri dün İngiltere basınının gündemindeydi.

May, bugün kameralar karşısına geçerek istifasını duyurdu. Başbakanın konuşmasını yaparken ağlaması da dikkat çekti.

İngiltere Başbakanı Theresa May 7 Haziran itibariyle görevini bırakacağını açıkladı. May, Başbakanlık konutu Downing Street 10 önünde konuşarak “Yeni bir başbakanın bu çabalara liderlik etmesinin ülkenin çıkarları açısından en iyisi olacağı benim açımdan çok net. Dolayısıyla bugün, 7 Haziran Cuma günü itibariyle Muhafazakar Partisi liderliğindeki görevimden ayrılacağımı duyuruyorum” dedi.

20190524_2_36600251_44754098

CAMERON'DAN SONRA KOLTUĞU DEVRALDI

May, 2016'da yapılan Brexit referandumunun ardından dönemin başbakanı David Cameron'ın istifasıyla boşalan koltuğa milletvekillerinin desteğiyle oturmuştu.

SEÇİM YENİLGİSİ YAŞADI

Ancak 2017 haziranında kendi kararıyla gittiği erken genel seçimde tek başına hükümet çoğunluğunu kaybeden May, Kuzey İrlanda'nın aşırı sağ Demokratik Birlik Partisinin desteğiyle azınlık hükümeti kurabilmişti.

Seçim yenilgisinin ardından da İngiliz gazeteleri May için "yürüyen ölü" tabirini kullanmıştı ancak İngiliz siyasetçi 2 yıl boyunca görevini sürdürmeyi başardı.

PARTİ İÇİ MUHALEFET GÜVENSİZLİK OYLAMASINA GİTTİ

May aralık ayında parti içi muhalefetin girişimiyle gidilen güvensizlik oylamasından galip çıkmayı başarmıştı. Parti kurallarına göre May hakkında yeni bir güvensizlik oylamasına 12 ay boyunca gidilemiyordu.

Bununla birlikte May'in istifa baskılarına direnmesi halinde, parti yönetiminin bu kuralı değiştirebileceği ve May hakkında yeni bir güvensizlik oylaması yapılabileceği belirtiliyor.

BREXIT ÇIKMAZI

İngiltere 29 Mart'ta gerçekleşmesi gereken Brexit'i, parlamentodan anlaşmaya onay çıkmadığı için 31 Ekim'e ertelemek zorunda kalmıştı. 

May, yeni Brexit planını çarşamba günü Avam Kamarasına sunarken, kendi partisine ait koltukların çoğunluğunun boş olması dikkat çekmişti.

May, Avam Kamarası'nın 3 kez reddettiği ancak haziran başında yeniden milletvekillerinin oyuna sunulacağı açıklanan Brexit anlaşmasının ayrıntılarını önceki gün basın toplantısıyla ilan etmiş, çarşamba günü de milletvekilleriyle paylaşmıştı.

Başbakan May'in anlaşmaya yönelik itirazları gidermeyi amaçlayan vaatleri arasında milletvekillerine yeni Brexit referandumu konusunda bir oylama olanağı verilmesi de yer almıştı.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara