Dolar

32,5595

Euro

34,8989

Altın

2.427,12

Bist

9.645,02

The Guardian: Berat Albayrak Türkiye’nin krizle mücadele eden Jared Kushner’i

The Guardian gazetesinde yer alan bir makalede, Erdoğan'ın Albayrak'la ilişkisi, ABD Başkanı Trump'ın damadı Kushner'le ilişkisine benzetildi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-08-16 16:13:30

The Guardian: Berat Albayrak Türkiye’nin krizle mücadele eden Jared Kushner’i

İngiliz The Guardian gazetesinde 15 Ağustos tarihli bir makalede Erdoğan'ın damadı ve Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Jared Kushner'e benzetildi. Yazıda Erdoğan-Albayrak ikilisinin güveninin sarsılmadığı ancak Albayrak'ın krizle birlikte büyük bir testten geçtiği yorumu da yapıldı. İşte o analizden bir bölüm:

Berat Albayrak: Türkiye'nin krizle mücadele eden Jared Kushner'i

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, damadına ekonomi bakanlığını verdi ya başaracaklar ya da beraber başarısız olacaklar.

On yıldan fazladır danışmanlık yapan ve şu anda Türkiye'nin ikinci en güçlü adamı olan Berat Albayrak'ın yükselişi ülkenin yakın tarihinde en tutarlı ve tartışmalı konularından biri haline geldi.

40 yaşındaki iş adamı pozisyonunu kendisine özellikle son beş yılda Türkiye'nin hayatında geniş kapsamlı güçler veren kayınpederine borçlu.

Kızı Esra'nın eşine kararlı bir güven aşılayan Erdoğan, nihayet onu ekonomi bakanı yaparak bu durumu taçlandırdı. Bu rol ise Albayrak'ı büyük bir ulusal krizin velisi yaptı.

Türkiye'nin para birimi bilinmeyenle oynarken ve küresel piyasalar ülkenin krizin kenarından kurtulup kurtulamayacağına dair sinirli bir şekilde tartarken, iki adam birçoklarının onlar hakkında omuzlayamayacaklarını düşündükleri bir yükü taşıyorlar.

Albayrak kayınpederinden çok şey öğrendi ve bakanlığında da en yeni düşmanı Donald Trump'ın nasıl yönettiğini öğrenmiş gibi görünüyor. Jared Kushner Trump için ne ise, Albayrak da Erdoğan için o. Her ikisinin de önceki vasıfları iktidara yakınlıklarından daha önemli değil.

Her iki başkan da en çok ailelerine güvenebileceklerine inanıyor ve kendilerini güçlü adamlar olarak görüyorlar. Erdoğan da mirasını damadına yatırım yaptı. Erdoğan'a büyük yetkiler veren geçen yılki referandumdan itibaren ve Haziran ayında kazanılan seçim Erdoğan'a uygulama yetkisi de verdi. O zamandan itibaren O ve Albayrak daha da güçlendiler. İkili etkin bir şekilde ülkeyi yönetiyor. Türk parlamentosu Başkan'ın iktidarının mührü ve bakanlar da de facto kraliyet mahkemesi gibi hizmet ediyor. Türk medyası ise ehlileştirildi ve politik olarak uslandırıldı.

İktidara doğruları söylemek Erdoğan'ın Türkiyesi'nde artan riskler taşıyor. Albayrak da Eroğan'ın ayrılıkçıları küçümsemesini ve Batı'ya güvensizliğini paylaşıyor. Müttefikleri Türkiye'nin ekonomisini, Amerika ve Avrupa'dan Asya ve yükselen ekonomilere yönlendirmeyi tartıştığını söylüyor.

 

Haber Ara