Dolar

32,5476

Euro

34,9308

Altın

2.441,29

Bist

9.716,77

The Centre for New American Security: Trump'tan Erdoğan'a krallara layık bir hediye

Dört saatlik görüşmeden sonra Türkiye ile ABD arasında varılan 13 maddelik anlaşmanın yankıları ABD ve dünyada sürüyor. The Centre for New American Security'den Nicholas Heras da anlaşmanın, “Trump'tan Erdoğan'a krallara layık bir hediye” dedi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-10-18 14:25:28

The Centre for New American Security: Trump'tan Erdoğan'a  krallara layık bir hediye

Dört saatlik görüşmeden sonra Türkiye ile ABD arasında varılan 13 maddelik anlaşmanın yankıları ABD ve dünyada sürüyor. The Centre for New American Security'den Nicholas Heras da anlaşmanın, “Trump'tan Erdoğan'a krallara layık bir hediye” dedi.

The Centre for New American Security'den (Yeni Amerikan Güvenliği Merkezi) Nicholas Heras da anlaşmanın Trump'tan Erdoğan'a büyük bir hediye olduğu konusunda hemfikir. 

'Bu Suriye Demokratik Güçleri'nin (DSG) teslim edilmesi belgesidir.' diyen Heras, anlaşmanın gelecek hafta Rus Lider Vladimir Putin ile görüşecek olan Erdoğan'a sahada istediklerini uygulamak için vakit kazandıracağını belirtiyor ve ekliyor:
'Bu Trump'tan Erdoğan'a krallara layık bir hediye fakat bunun uygulanabilir olabilmesi için Rusya'nın yerel halka güvenlik garantisi vermesi gerekiyor. Ama bu şartlar henüz çok uzak.'
Heras'a göre Türk-Amerikan anlaşmasının başarısı ya da başarısızlığının tamamen Rusya'ya bağlı.

Amerikan merkezli düşünce kuruluşu Atlantic Council Faysal Itani, belgenin Erdoğan için stratejik bir kazanç olduğunun altını çiziyor.

Itani devamında, 'Erdoğan, ABD'nin Suriye'den çekilmesi, YPG korumasını kaldırması, güvenli bölgenin kurumsallaştırılması ve yaptırımları kaldırılmasından dolayı mutlu olabilir' diyor.

Itani anlaşmanın yürüyüp yürümeyeceğinin ise sahadaki gelişmelere göre şekilleneceğini ifade ediyor ve ekliyor:
''Türkiye'nin Kamışlı'yı rejim ile çatışmaya girmeden nasıl alacağını bilmiyorum. Fakat her şeyden öte detaylar Erdoğan'ın kazanımlarının yanında çok da önemli değil.''

Körfez'de yayınlanan The National gazetesinin konuyla ilgili Joyce Karam imzalı haberine göre ise, Halkı Koruma Gücü'nün (YPG) beş gün içinde sınırdan 32 km güneye çekilmesi Türkiye'nin en önemli talebinin yerine getirildiğini gösteriyor.

Habere göre ABD ise IŞİD ile mücadelenin devam etmesi, hapishanelerin korunması ve azınlıkların korunması konusunda Türkiye'nin işbirliğine gitmesini sağladı.

Ancak kilit oyuncular Suriye rejimi ve güçlü destekçisi Rusya'nın dahil edilmemesi, anlaşma ile ilgili pek çok soruyu gündeme getiriyor.

Haber Ara