Dolar

32,5578

Euro

35,0106

Altın

2.438,00

Bist

9.766,13

Termal bölgeler sağlık vadediyor

Türkiye yeraltı termal kaynakları ve tesisleriyle uluslararası bir başarı yakalamış durumda. Şifa dağıtan kentlere ilgi de özellikle yerli turist açısından artışta

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-03-26 16:33:25

Termal bölgeler sağlık vadediyor

Termal sağlık turizmi; mineralize termal su banyosu, içme, çamur banyosu gibi çeşitli türdeki yöntemlerle beraber iklim kürü, fizik tedavi, rehabilitasyon, psikoterapi gibi destek verici tedavilerin birleştirilmesi ile yapılan turizm hareketi olarak tanımlanıyor.

İçinde bulunduğumuz çağda sağlıklı yaşam bilinci sürekli gelişiyor ve alternatif tedavi yöntemleri ya da sağlık güçlendirici ve destekleyici faaliyetler de sık sık kullanılıyor. Doğal termal suyun çok eski bir tedavi kaynağı olması ve bu alanda hizmet veren merkezlerin artması termal turizmine olan ilginin büyümesini sağlıyor.

Ülkemiz de sahip olduğu zengin termal su kaynakları ve sağlık turizmine uygun koşulları ile dünyadaki ayrıcalıklı bölgelerden biri konumunda. 

Türkiye jeolojik yapısından ötürü dünyaca ünlü çok sayıda sıcak su kaynağına sahip. Termal kaynaklar açısından hayli değerli olan ülkemizin sıcak ve mineralli su kaynaklarıyla öne çıkan bölgelerinden bazıları şu şekilde:

1. Yalova Kaplıcaları

Türkiye'nin ve Marmara Bölgesi'nin en ünlü kaplıca merkezlerinden biri Yalova. Türkiye'nin 1. derece önemli ve öncelikli kaplıcalarından sayılan Yalova kaplıcalarından çıkan şifalı sular özellikle romatizmal hastalıkların tedavisinde kullanılıyor.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk de zamanında Yalova için “Burası geleceğin su şehri olacak.” demiş ve buranın önemine dikkat çekmiş. Yerli ve yabancı birçok turistin değerli kaplıca suyu için uğradığı bölgenin tarihi de oldukça eskiye uzanır.

Geniş bir ormanlık arazi içerisinde yer alan Yalova kaplıcaları, sadece şifalı suları ile değil, aynı zamanda oksijeni bol temiz havası ile de çekici bir durak.


2. Bolu Kaplıcaları

Marmara Bölgesi'nin termal suları ile ünlü bir diğer merkezi Bolu'da bulunuyor. Bolu kaplıcaları da Yalova'da olduğu gibi ormanlar içinde, yeşillik bir arazide yer alıyor ve bölgeden çıkan şifalı sular bel ağrılarının ve romatizmal hastalıklarında tedavisinde değerlendiriliyor.

Bolu ayrıca Kartalkaya Kayak Merkezi ile de meşhur. Kar yağışlarının başlamasıyla bir turizm merkezine dönen bölgede hem kayak yapabilirsin hem de kaplıcalardaki şifalı sulardan yararlanabilirsin.

3. Bursa Kaplıcaları

Bursa, tarihi ve kültürel dokusu ile olduğu kadar termal merkezleri ile de ünlü bir lokasyon. Bölgenin en bilinen ve en çok tercih edilen kaplıcası ise Çekirge'de bulunan Çelik Palas Kaplıcası.

Bursa'daki kaplıcaların tarihi oldukça eskiye dayanır ve Bizans dönemine kadar uzanır. Buradaki kaplıcaların suyu, kırmızıya yakın pas rengiyle dikkat çeker. Çelik Palas Kaplıcası dışında On Kubbeli Kaynarca Hamamı, Kükürtlü Kaplıca ve Karamustafa Ilıcası da hayli meşhurdur.

4. Denizli Kaplıcaları

Denizli, kaplıcaları ve şifalı suları ile termal turizmin popüler duraklarından biri. Yer altı kaynakları ve maden suları bakımından oldukça değerli olan şehir, Pamukkale Travertenleri ile de dünyaca ünlü. Bölgedeki ünlü kaplıcalar; Karahayıt Termalleri, Akköy Çamur Kaplıcaları, Tekkeköy Ilıcaları, Babacık Kaplıcası, Kızıldere Ilıcası ve Yenice Kamara Kaplıcası'dır.

Şifa bulmak istiyorsan Denizli kaplıcaları farklı merkezlerdeki tesisleriyle sana yardımcı olabilir. Termal suların etkisinden yararlanmak istiyorsan soluğu Denizli'de alabilirsin.

 

 

Haber Ara