Dolar

32,3246

Euro

35,0781

Altın

2.309,12

Bist

9.079,97

Tarih ve doğasıyla Samsun ayrı güzel

Samsun Orta Karadeniz’de, Yeşilırmak ve Kızılırmak deltalarının arasında kalan verimli topraklarda yer alıyorTabii güzellikleri ve tarihi misyonu ile şehir cezbetmeye devam ediyor

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-06-02 08:11:23

Tarih ve doğasıyla Samsun ayrı güzel

 

Gezilip görülmesi gereken yerlerin başında Orta ve Doğu Karadeniz'in tabiat harikası ve tarihi visikası Samsun geliyor. İşte şehirden bazı doğal ve tarihi mekanlar:

Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

Şehir merkezinde, fuar alanı içerisinde yer alan Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'ni gezerken Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait sikkeler; Samsun ve çevresinde ele geçen Kalkolitik, İlk Tunç, Hitit, Helenistik, ve Roma dönemlerine ait bronz, kemik, taş ve pişmiş topraktan oluşan eserler; antik Amisos kentinde ortaya çıkarılan göz alıcı Amisos Hazineleri ve Samsun yöresinden müzeye gelen etnografik eşyalar arasında kendinizi tarihte bir zaman yolculuğuna çıkmış gibi hissedebilirsiniz.

Samsun Kent Müzesi

Samsun'un kronolojik tarihi, eski şehir yaşamı, belediye başkanları, valiler, Samsun'un tarihi yapıları, Samsun'da ulaşımın gelişimi, Kurtuluş Savaşı, Samsun'un geçim kaynaklarından biri olan tütüncülük, Samsun'da turizm, Samsun yemek kültürü, düğün gelenekleri, Samsunlu ünlüler ve çok daha fazlası hakkında çeşitli detayların sergilendiği Samsun Kent Müzesi, haftanın her günü ziyaret edilebiliyor.

Gazi Müzesi

Atatürk, 19 Mayıs 1919'da Samsun'a ilk geldiğinde Mıntıka Palas adıyla tanınan iki katlı bir binada kalmış. Diğer gelişlerinde de Samsun halkı Atatürk'ü bu binada ağırlamış. 5 Ekim 1940 tarihinde Gazi Müzesi olarak ziyarete açılan bina, Samsun'un İlkadım ilçesinde, Mecidiye Caddesi üzerinde bulunuyor. Atatürk'ün yaşam alanları, eşyaları, fotoğrafları ve belgeleri Gazi Müzesi'nde sergileniyor. Kongre Salonu'nda Bandırma Vapuru'nun maketi yer alıyor.

Tütün İskelesi ve Kurtuluş Yolu

Atatürk'ün karaya çıktığı Tütün İskelesi yeniden yapılmış ve önüne temsili Bandırma Vapuru inşa edilerek 400 metre uzunluğundaki Kurtuluş Yolu düzenlenmiş. Yol üzerine Atatürk ve 18 arkadaşının karaya çıkış halini gösteren heykeller konulmuş ve bir çeşit açık hava müzesi oluşturulmuş. Kurtuluş İskelesi'ni görmek için Cumhuriyet meydanına vardığınızda sahil tarafına bakmanız yeterli.

Bandırma Vapuru ve Milli Mücadele Parkı Açık Hava Müzesi

Mustafa Kemal Atatürk'ü 9. Ordu Müfettişi (Mirliva) olarak kurmayları ile birlikte İstanbul'dan Samsun'a getiren Bandırma Vapuru Bağımsız Türkiye Cumhuriyeti'ne giden yolda çok önemli bir görev yapmış ve tarihteki yerini almıştır.

Milli Kurtuluş Anıtı

Kurtuluş Savaşı'nı ve genelgeleri betimleyen on kabartmadan oluşan Milli Mücadele Panoraması ile Türkiye'nin yedi bölgesini temsil eden yedi figürlü Milli Kurtuluş Anıtı da 2002 yılında müze alanına eklenmiş.

Onur Anıtı

İlkadım ilçesindeki Belediye Parkı'nda yer alan Onur Anıtı, Samsun halkı tarafından Avusturyalı Heykeltıraş Heinrich Krippel'e yaptırılmış. Bronzdan yapılmış heykel, kaidesiz 4.75 metre, kaideli 8.85 metre yüksekliğinde.

İlkadım Anıtı

Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Anadolu'ya ayak basışını simgelemek için yaptırılan İlkadım Anıtı, 1981-1982 yılları arasında Heykeltıraş Hakkı Atamalı tarafından yapılmış.

Amazon Adası, Batı Park

Samsun'un kültürel zenginlikleri arasında yer alan efsanevi kadın savaşçılar olarak bilinen Amazonlar'ın, Thermedon Çayı (Samsun'un Terme İlçesi) yakınlarında kurdukları “The Miskyra” kentinde yaşadıkları belirtiliyor. Çeşitli kaynaklarda daha iyi ok atabilmek için bir göğüslerini kestikleri rivayet edilen ve birçok efsanede adları geçen Amazonlar adına her yıl Terme'de festival düzenleniyormuş.

Amisos Tepesi

Samsun'da tarihin iyice derinliklerine doğru inmek istiyorsanız Batı Park'tan teleferiğe binerek Amisos Tepesi'ne çıkabilirsiniz. Burada Helenistik Dönem'de yapılmış Baruthane Tümülüsleri'ni görebilirsiniz. Burada bulunan Amisos Hazineleri, Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'nde sergileniyor.

Tarihi Göğceli Çivisiz Cami

Samsun'un Çarşamba ilçesinde yer alana Göğçeli Camii, insanı hayrete düşürecek cinsten. Yapımı sekiz asır öncesine dayanan bu cami, Selçuklu mimarları tarafından çivi kullanmadan yapılmış. Çivisiz Cami olarak da anılan Göğceli Camii, Selçuklu Sultanı Gıyaseddin Keyhüsrev'in talimatı ile 1205 yılında yapılmış. Ahşaptan yapılan caminin temelinde deprem takozu da kullanılmış.

Samsun Kaplıcaları

Samsun kaplıca olanakları açısından da zengin bir şehrimiz. Şehrin birçok ilçesinde kaynak sular bulunuyor ve bunlardan bazılarının ünleri dünyaya bile yayılmış durumda. Samsun'un Ladik ilçesinde yer alan Hamamayağı Kaplıcaları, şehrin mutlaka ziyaret edilmesi gereken noktalarından… Samsun'daki Havza Kaplıcaları da sıklıkla gidilen yerlerden…

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti

Göçmen kuşların göç yolundaki dinlenme noktalarından biri olan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, Türkiye'nin en büyük deltalarından biri olarak biliniyor ve Samsun'un Bafra ilçesinde yer alıyor. Burada dönemsel olarak farklı kuş türlerine, bitki çeşitliliğine ve yaban hayatına şahitlik edebilirsiniz.

Sevgi Gölü

Samsun, İlkadım'da yer alan Sevgi Gölü, yapay bir göl ve çevresindeki mekanlardan oluşuyor. Samsunluların hoşça vakit geçirmek için sıklıkla gittiği yerlerden biri olan Sevgi Gölü'nün etrafında gezi ve dinlenme alanları, kafe ve restoranlar bulunuyor. Suni göl içerisinde çeşitli balıklar ve su kuşları bulunuyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Haber Ara