Dolar

32,5676

Euro

34,7173

Altın

2.487,06

Bist

9.524,59

Tahir Elçi’nin 'Kürtçe Hukuk Terimleri Sözlüğü' tamamlandı

Diyarbakır Barosu ve Mezopotamya Vakfı, Tahir Elçi'nin Diyarbakır'da öldürülmesinin ardından yarım kalan 'Kürtçe Hukuk Terimleri Sözlüğünü' tamamladı. Eserin Kürtçe adı: 'Ferhenga Têgihên Hiqûqê'.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-12-26 09:30:16

Tahir Elçi’nin 'Kürtçe Hukuk Terimleri Sözlüğü' tamamlandı

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin başlattığı "Kürtçe Hukuk Terimleri Sözlüğü" (Ferhenga Têgihên Hiqûqê) çalışmasını tamamlayan Diyarbakır Barosu ve Mezopotamya Vakfı, sözlüğü basına tanıttı.

4 yıl süren çalışmalar sonucu basımı tamamlan sözlüğün tanıtımı, Diyarbakır Barosu Tahir Elçi Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

"ÜNİVERSİTE AÇMAK İSTİYORDUK, AKADEMİK ÇALIŞMALARA YÖNELMEK ZORUNDA KALDIK"

Tanıtım toplantısında konuşan Mezopotamya Vakfı Mütevelli Kurulu Başkanı Selim Ölçer, 2013'te kurdukları Mezopotamya Vakfı'nın kuruluş amacının üniversite açmak olduğunu, ancak siyasal konjonktürün değişmesiyle akademik çalışmalara yöneldiklerini kaydetti.

SÖZLÜK 5 DİLDE HAZIRLANDI

Ölçer ayrıca, sözlük çalışmasını 2015 yılında uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi ve Mezopotamya Vakfı Başkanı Osman Akyıl'ın birlikte başlattığını hatırlattı.

Öte yandan Kürtçe terimleri içeren sözlük 5 dilde hazırlandı.

Untitled-2_51

NASIL ÇALIŞILDI?

KRD News'in haberine göre Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın, "Bu çalışma ölümsüz başkanımız Tahir Elçi'nin baro başkanlığı döneminde başladı. Tahir Elçi ve Mezopotamya Vakfı 4 yıl önce bu çalışmanın kararını aldı. Alınan kararın ardından 20 kişilik bir Hukuk Komisyonu kuruldu. Bu komisyon da dilbilimci, hukukçu ve araştırmacılardan oluştu. Sözlük 5 dilden oluştuğu için daha çok dilbilimcilere yer verildi. Büyük bir fedakarlıkla yapılan çalışmaların ardından sözlük hazırlandı" ifadelerini kullandı.

Kürtçe'nin uzun süreli yasaklılığından kaynaklı birçok alanda eksik kalındığını belirten Aydın, "Hukuk alanında görülen eksikliği, küçük de olsa atılan adımla hazırlanan bu sözlük kendisinden sonra yapılacak büyük çalışmaların zemini olur. Bu sözlüğü ölümsüz başkanımız Tahir Elçi'ye armağan ediyoruz" diye ekledi.

Tanıtım, yapılan konuşmaların ardından, katılımcılara sözlüğün hediye edilmesiyle son buldu.

Haber Ara