Dolar

32,3438

Euro

35,1167

Altın

2.306,62

Bist

9.079,97

Suudi Arabistan yedi senedir gözaltında tutulan Rohingya Müslümanlarına işkence ediyor

Middle East Eye web sitesi tarafından yayınlanan bir rapora göre Suudi Arabistan tutuklanan ve açlık grevine giren Rohingya Müslümanlarına işkence ediyor.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-04-19 08:40:31

Suudi Arabistan yedi senedir gözaltında tutulan Rohingya Müslümanlarına işkence ediyor

TIMETURK | ÇEVİRİ

Rapordaki bilgilere göre 650 kadar Rohinya Müslümanı erkek Cidde'deki Shumaisi gözaltı merkezinde açlık grevine başladı. Bu ise son aylarda gerçekleştirdikleri üçüncü grevdi.

7 YILDIR MAHKEMEYE ÇIKARILMIYORLAR

2012'den beri mahkemeye çıkarılmaksızın gözaltında tutulan Rohinya Müslümanlarının bazılarında ise uzun süren gözaltı sonucu akıl sağlığı sorunları görülmeye başlandı.

SAHTE EVRAK SUNMAKLA SUÇLUYORLAR

Suudi yetkililer ise Rohinya Müslümanlarını Myanmar'daki katliamdan kaçarak Suudi Arabistan'a girip çalışmak için sahte evrak sunmakla suçluyor. Myanmar onların pasaportlarını tanımadığı için Rohinya Müslümanları, Bengladeş, Bhutan, Hindistan, Pakistan ve Nepal gibi ülkelerin pasaportlarını kullanıyor.

Suudi yetkililier ise onları bu ülkelere sürmeye çalışıyor. Bahsi geçen ülkelerin onları alıp almayacağı da belli değil.

ZİHİNSEL İŞKENCE

Yine Middle East Eye'ın gözaltı merkezinin içine gizlice sokulan telefonlar aracılığıyla tutuklulardan elde ettiği bilgilere göre, hapishane yetkilileri bütün battaniye ve yatakları gözaltı merkezinden alarak tutuklulara “zihinsel işkence” yapmaya başladı. Tutuklular ise metal yataklarda ve açlık grevinden zayıf düşerek yatıyorlar. Açlık grevindeki bazı mahkumlar ise Suudi yetkililer tarafından “çok sıcak odalara” yerleştirilerek açlık grevini sona erdirirlerse buradan alınacaklarını dile getirdiler.

TEK TALEP HAPİSHANEDEN ÇIKMAK VE GERİ GÖNDERİLMEMEK

Tutuklularının talebi, yaklaşık yedi senedir tutuldukları gözaltı merkezinden çıkarılmak ve başka bir ülkeye gönderilmemek. "Free Rohingya Koalisyonu"ndan bir eylemci olan Nay San Lwin, Riyad'a tutukluları özgür bırakması için çağrıda bulunuyor: “Suudi Arabistan yıllardır 300 binden fazla Rohingya mültecisini misafir etti ancak hiçbirisi Myanmar pasaportuyla Arabistan'a gelmedi. 1982'den beri Rohingyalılara Myanmar tarafından vatandaşlık verilmiyor.”

BM MÜLTECİ AJANSI ENDİŞELİ

BM Mülteci Ajansı (UNHCR) de Suudi Arabistan'daki tutuklu Rohingyaların yaşam koşulları için duyulan derin endişelerini ilan etti.

Rohingyalar Kasım 2016-Ağustos 2017 arasında yoğun bir şekilde devlet destekli ağır terörizme maruz kalarak, kitleler halinde öldürüldü, yaralandı, tutuklandı, tecavüze uğradılar. Bugün ise Banglasdeş'e kaçan mültecilere insani temelde sığınma hakkı veriliyor ancak vatandaşlık sunulmuyor.

Haber Ara