Dolar

32,5258

Euro

34,7471

Altın

2.490,46

Bist

9.524,59

'Suudi Arabistan’ın, Türkiye’yi yıkmak için hazırladığı stratejik planı' deşifre oldu!

Ortadoğu’da yaşanan gelişmeler hakkında yayınladığı etkili haber ve analizlerle tanınan bir yayın kuruluşu Middle East Eye, “Suudi Arabistan’ın Türkiye’yi yıkmak için hazırladığı stratejik planı” deşifre etti. Habere göre ülkenin fiili yöneticisi konumundaki Muhammed Bin Selman, Türkiye’ye karşı harekete geçme kararını Kaşıkçı cinayetinin ardından aldı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-08-06 17:05:31

'Suudi Arabistan’ın, Türkiye’yi yıkmak için hazırladığı stratejik planı' deşifre oldu!

Ortadoğu'da yaşanan gelişmeler hakkında yayınladığı etkili haber ve analizlerle tanınan bir yayın kuruluşu Middle East Eye, “Suudi Arabistan'ın Türkiye'yi yıkmak için hazırladığı stratejik planı” deşifre etti.

Middle East Eye, “Suudi Arabistan'ın Türkiye'yi yıkmak için stratejik planı” başlıklı bir yazı paylaştı.

Middle East Eye, Birleşik Arap Emirliğinden edindiği bir belgeye dayandırdığı haberinde Veliaht Prens Muhammed Bin Selman'ın planlarını deşifre etti.

Habere göre Muhammed Bin Selman, gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik ‘sabrı tükendiği' için harekete geçti.

Muhammed Bin Selman'ın Türkiye'yi yıkma planı Suudi Arabistan'ın müttefiki Birleşik Arap Emirliklerince istihbarat kaynaklı bir raporda yer aldı.

Plan, BAE hükumetine yakınlığıyla bilinen Emirates Policy Centre adındaki düşünce kuruluşunun hazırladığı aylık raporda yer aldı.

Emirates Policy Centre'ın internet sitesinde yer almayan rapor “Suudi Arabistan Aylık Raporu, Sayı 24, MaYIS 2019” başlığını taşıyor. Middle East Eye, BAE liderliği için hazırlanmış raporu elde etmeyi başardı.

Rapora göre Riyad yönetimi, Mayıs alında Türk Hükumetine karşı direnç başlatılması yönünde talimat verdi.

Plana göre Cumhurbaşkanı Erdoğan Hükumetine karşı mümkün olan tüm araçlarla baskı uygulanarak Erdoğan'ın zayıflatılması sağlanacak, iç meselelerle meşgul edilecek, muhaliflerce koltuğundan edilmesi sağlanacak yada Erdoğan, üst üste gelen krizlerle meşgul edilecek ve de hata yapması sağlanarak bu hatanın hızla medya tarafından kullanılmasına olanak tanınacak.

Middle East Eye, Emirates Policy Centre ile rapor hakkında açıklama yapması için iletişime geçtiğini fakat ‘düşünce kuruluşundan' herhangi bir yanıt alamadığını söyledi.

Rapora göre Suudi Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman liderliğindeki Riyad Yönetimi, Erdoğan ve Türkiye'nin bölgesel nüfuzunu azaltmak için harekete geçecek:
“Suudi Arabistan Krallı(ğı), Türk ekonomisini hedef almaya ve Türkiye'deki Suudi yatırımlarını adım adım yok etmeye, Suudi turistlerin onlara başka konak yerleri sunarak Türkiye'yi ziyaretini adım adım düşürmeye, Türk ürünlerinin Suudi Arabistan tarafından ithal edilmesini azaltmaya ve en önemlisi de Türkiye'nin İslami meselelerde bölgesel rolünü minimize etmeye başlamalıdır.”

Rapora göre ülkenin fiili yöneticisi konumundaki Muhammed Bin Selman, Türkiye'ye karşı harekete geçme kararını Kaşıkçı cinayetinin ardından aldı.

Rapor, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kaşıkçı davasının araştırılmasını istediği sırada Suudi Arabistan'a karşı ‘çok ileri gittiği' ifade edildi.

Gazeteci Cemal Kaşıkçının öldürülmesinin ardından cinayet emrini veren isim olarak öne çıkan Muhammed Bin Selman, uluslararası tepkiyle karşılaşmıştı.

Birleşik Arap Emirliği BAE tarafından hazırlanan raporun hayata geçirilmesi için ilk adım geçen hafta atıldı. Suudi yetkililer, tekstil ve kimyasal malzeme taşıyan 80 Türk kamyonunun Duba'dan girişini askıya alarak günlerce bekletti.

Aynı zamanda meyve ve sebze taşıyan üç yüz konteyner, Cidde Limanında bekletilerek Suudi Arabistan'a girmesine izin verilmedi.

Suudi Arabistan'dan Türkiye'ye gelen Suudi turist sayısı yılın ilk altı ayında yüzde 15 azalarak 276.000'den 234.000'e geriledi.

Türk Dışişleri Bakanlığı verilerine göre Suudi Arabistan'ın Türkiye'deki direk yatırımları, 2018 yılında 2 milyar dolar değerinde idi. Türkiye bu sene Suudi Arabistan'a 2.64 milyar dolarlık ihracat yaparken Suudi Krallıktan 2.32 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirdi.

Emirates Policy Centre raporundaki bir diğer önemli ayrıntı ise Suudi Arabistan'ın Erdoğan'la ilişkilerini azalttığı ve onu düşman ilan ettiği yönündeki satırlar oldu.

Bunun bir sonucu olarak Kral Selman'a Erdoğan'ı Mayıs ayında Mekke'de düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı toplantısına davet etmemesi tavsiye edildi.

Tavsiye doğrultusunda İslam İşbirliği Teşkilatı toplantısının davetliler listesinden çıkarılanlar Recep Tayyip Erdoğan, Beşşar Esed, Hasan Ruhani ve Katar Emiri Şeyh Tamim Bin Hammad El Sani oldu.

Kral Selman daha sonra Katar Emirini yeniden davetliler listesine ekledi.

Middle East Eye, Suudi Arabistan'ın Türkiye'yi yıkmak için stratejik planı” başlıklı yazısını Türk yetkililerin Suudi Arabistan'ın mevcut planından haberdar olduğu ve buna karşılık önlem aldığı yönündeki bilgilerle tamamladı.

 

Haber Ara