Dolar

32,3200

Euro

35,1252

Altın

2.299,02

Bist

9.041,20

Suudi Arabistan'dan Rohingyalılara sürgün sinyali

Suudi Arabistan sayısı belirsiz Rohingyalı mülteciyi kendi iradeleri dışında Bangladeş’e gönderecek.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-11-07 20:10:00

Suudi Arabistan'dan Rohingyalılara sürgün sinyali

Rohingyalı tutuklu mülteciler kendi kimliklerini eski Birmanya kimlik kartları ile Suudilere kanıtlayabileceklerini söyleseler de Suudi Arabistan sayısız Rohingyalı mülteciyi “iradeleri dışında” sınır dışı edecek. Rohingyalıların ise Suudi gözaltı merkezlerinde uzunca bir süredir tutuldukları yine mülteciler tarafından aktarıldı.

Planlanan bu sınır dışı faaliyetinin ise Suudi Arabistan'ın Bangladeş'e verdiği, Suudi Arabistan'a gelen ve Bangladeş pasaportuna sahip yüzden fazla mülteciyi geri alması emrinden sonra gündeme geldiği belirtildi. Rohingyalıların korkusu ise Bangladeş tarafından Myanmar'a geri sürülmek.

Suudi Arabistan'dan geri gönderilmek üzere hazırlanan mülteciler ise Middle East Eye'a konuşarak Birmanya kimlik kartlarına sahip olduklarını ve Myanmar'dan sürülen Rohingyalılar olduklarını ispat edebileceklerini ifade ettiler. Ağustos 2017'den bu yana Rohingya'dan 700 bin civarında insan kaçtı.

Suudilerin gözaltı merkezindeki Rohingyalılar sonsuza kadar hapiste kalma ya da üçüncü bir ülkeye gönderilme arasında kaldılar. Öte yandan mülteciler Suudi yetkililer tarafından zorla Bangladeş'e gönderilmek üzere parmak izi ve imza vermeye zorlandıklarını ve şiddet gördüklerini dile getirdiler. Mültecilerin büyük bir kısmı Bangladeş'te kendileri için bir gelecek görmediklerini ifade ediyor. Öte yandan Bangladeş ve Suudi Arabistan arasında mültecilerin Bangladeş'e kabul edilmesi yönünde bir uzlaşı olduğu da iddia ediliyor.

Konuyla ilgili bilgi almak üzere kendilerine ulaşılmaya çalışılan Bangladeş Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Suudi Arabistan'ın Bangladeş büyükelçisi ve Bangladeş Dışişleri Bakanı açıklama yapma taleplerine cevap vermediler. İngiltere'deki Suudi Arabistan büyükelçiliğine ulaşılsa da buradan da bir açıklama yapılmadığı belirtildi.

Öte yandan Ekim ayında Bangladeşli yetkililer binlerce Rohingyalı mülteciyi kendi mülteci kamplarından Myanmar'a göndermeyi planladıklarını duyurmuştu. BM ise Myanmar'da Rohingyalılara yapılan soykırımın devam ettiğinden korktuklarını belirterek bu kararı kınamıştı.

Kaynak: middleeasteye.net

Haber Ara