Dolar

32,5101

Euro

34,7597

Altın

2.502,42

Bist

9.693,46

Suudi aile yapısı çatırdıyor; boşanmada şok edici rakamlar!

Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın yönetimin başına geçmesinden sonra hayata geçirdiği İslam karşıtı uygulamalardan sonra, aile yapısı çatırdamaya başladı. Geçen yıl yapılan evliliklerin üçte biri boşanmayla sonuçlandı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-07-11 15:50:10

Suudi aile yapısı çatırdıyor; boşanmada şok edici rakamlar!

buyuk_97
Gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinden sorumlu tutulan Veliaht Prens Muhammed Bin Selman'ın, Suudi Arabistan yönetiminin başına geçtiği günden beri hayata geçirdiği İslam karşıtı uygulamalar, ülkede aile yapısının çatırdamasına yol açtı.

Geçen yıl yapılan evliliklerin üçte birinin boşanmasıyla sonuçlanması, ülke tarihinde bir ilk olarak kayda geçtiği bildirildi.

Suudi gazetesi Al-Sabd, gecen pazartesi günü yayımladığı bir haberde, Adalet Bakanlığı'ndan edinilen şok rakamları açıkladı. Aile yapısının her geçen gün kötüye gittiği belirtilen haberde, 2018 yılında yapılan150 bin evlilikten, 58 bini boşanmayla sonuçlandığını, bunun da Suudi Arabistan tarihin en yüksek rakamı olduğu belirtildi.

Resmi istatistiklere göre boşanma oranı; saate 7 davaya, günde ortalama ise 160'dan fazla boşanma vakasına ulaştığı, her 10 evliliğin 3'ü boşanmayla sonuçlandığı, yani Suudi toplumunda yıllık evliliklerin üçte birinin başarısızlığa uğradığını gösteriyor.

Daha önceki istatistiklere göre gazete, Suudi mahkemelerinin 2017'de 53 bin boşanma davası kaydettiğini, mahkemelere başvurulmadan meydana gelen yüzlerce vakanın yanı sıra günde ortalama 149 boşanma kaydettiğini ve her 10 evlilik vakasının 3 boşanmaya karşılık geldiğini sosyal araştırmalar temelinde belirtti.

Evlilik müessesinin çatırdaması ve son yıllarda boşanmalardaki şok artış oranı gazete ve sosyal paylaşım sitelerinde yayınlanması üzerine harekete geçen sivil toplum kuruluşları ve bazı Suudi kurumları, boşanmaya karşı mücadele etmek için ulusal bir komitenin kurulmasını istediler.

Bu bağlamda, danışman ve sosyal araştırmacı Salman Al-Omari, Suudi toplumunda boşanma olgusunun yayılma tehlikeleri konusunda uyarıda bulundu ve mahkemelerin 2017 yılında boşanma davalarında, günde 149 boşanma davasıyla 53.675 davaya şahit olduklarına dikkat çekti.
Salman Al-Omari, önlem alınmadığı taktirde Suudi aile yapısının yakın zamanda çökeceğini belirterek, son zamanlardaki İslam karşı uygulamaların boşanmaları artırdığını ileri sürdü.

Tıbbi ve aile danışmanı ve Suudi sosyal araştırmacısı Lamia Abdul Mohsen El-İbrahim de, “Toplumdaki sosyal değişimler, yeni yasalar ve diğer faktörler, boşanma oranlarında, özellikle de son dönemlerde artışa neden oldu” dedi.

El-İbrahim, eskiden evliliklerde boşanma sebebi olarak yüksek çeyiz ve evlilik maliyeti görüldüğünü, şimdi ise eğitim, geçici evlilikler ve cinsel ilişkilerin kolaylığı boşanmaları artıran en büyük etkenler olduğunu dikkat çekti.

buyuk2_36

Öte yandan birçok Suudi vatandaşı, evlilik oranlarındaki boşanma sayısındaki artıştan, sosyal paylaşım ağlarını sorumlu tutarak, Veliaht Prens Selman yönetiminin aile kurumunu korumadığı için ağır eleştiriler yöneltti.

Birçok sosyal uzman ve danışman ise Suudi toplumun yapısını tehdit eden gerçek bir felaket konusunda uyarırken, bazıları sebebinin erkeklerin karısını bir ortak ve bağımsız olarak kabul etmemesi olduğunu belirtti.

Veliaht Prens Muhammed Bin Selman, Suudi yönetiminin başına geçmesinden sonra, ülkesini sosyal, ekonomik ve kültürel olarak modernize etmek için stratejik planlarını hayata geçirmeye başladı.

Daha önce Suudi yönetiminin savaş açtığı bu uygulama ve proğramlar Suudi Arapların ve Müslümanların tepkisine yol açtı.

Helal disko, içkisiz barlar, sinemalar, özgürlük heykelleri, örtüye karşı çıkan ve Suudi yönetimini eleştiren LGBT destekçisi kadın şarkıcıların ülkede konserler verilmesine izin verilmesi, kadın-erkek karışık partiler düzenlenmesi tepki çeken uygulamaların başında geldi.

Suudi toplumu, Selman'ın bu uygulamalarını aile kurumunun parçalanmasında en büyük etken olarak görmeye başladı.

Haber Ara