Dolar

32,4230

Euro

34,4441

Altın

2.489,09

Bist

9.679,80

Suriyeli ve Filistinli mülteciler hedefte

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-07-22 07:26:21

Suriyeli ve Filistinli mülteciler hedefte

Basil'in Suriyeli ve Filistinli mültecilere yönelik açıklamalarının ardından Lübnan Çalışma Bakanı Kemil Ebu Süleyman, “yasa dışı işgücüyle mücadele” sloganıyla takdim edilen planı uygulamaya koydu.

Ortadoğu'nun en kozmopolit ülkesi Lübnan'da Suriyeli ve Filistinli mültecileri hedef alan ve üst düzey yetkililer tarafından kışkırtılan ayrımcılık yeni bir krizi tetikledi.

Lübnan Çalışma Bakanlığı'nın “yasa dışı işgücüyle mücadele” planı Suriyelilerle birlikte Filistinlilere de uygulamasının ardından mülteci kamplarında yaşayan Filistinliler protesto gösterileri yapmaya başladı.

Mültecilere yönelik yabancı düşmanlığının öncülüğünü daha çok Lübnanlı Hıristiyan Marunîlerin yaptığı görülüyor.

Önce Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn'ın damadı Dışişleri Bakanı Cibran Basil, Twitter hesabında “Suriyeli, Filistinli, Fransız, Suudi Arabistanlı, İranlı ya da Amerikalı; nereli olursa olsun yabancı işçiye karşı tabii ki Lübnanlı işçiyi savunacağız” diyerek yangına benzin döktü.

Basil'in Fransız ırkçı lider Le Pen'e benzetilmesine yol açan bu açıklamaların hedefinin Suriyeli ve Filistinli işçiler olduğu gayet net.

Diğerlerinin oraya bu gerçeği az da olsa gizleyebilmek için eklendiğini tahmin etmek zor değil.

Ülkesinde iş bulamayıp Lübnan'da çalışan Suudi Arabistanlı herhalde hiç yoktur.

Fakat Suudi Arabistan'da çok sayıda Lübnanlı işçi var.

Lübnan hükümetinin bir Fransız'a veya bir Amerikalıya, hatta Hizbullah faktöründen dolayı bir İranlıya Suriyeli ve Filistinli işçilere davrandığı gibi davranamayacağını biliyoruz.

Basil'in açıklamalarındaki diğer bir çelişki ise Lübnan'ın dünyanın dört bir yanına işçi gönderen bir ülke olduğu gerçeğini göz ardı etmesi.

Söz konusu ülkeler aynı mantıkla hareket edip Lübnanlı işçilere “Haydi evinize” dese Lübnan perişan olur.

Basil'in Suriyeli ve Filistinli mültecilere yönelik açıklamalarının ardından Lübnan Çalışma Bakanı Kemil Ebu Süleyman, “yasa dışı işgücüyle mücadele” sloganıyla takdim edilen planı uygulamaya koydu.

Cibran Basil gibi Hıristiyan Marunîlerden olan Kemil Ebu Süleyman, Semir Caca'ın liderliğini yaptığı Lübnan Güçleri Partisi'nden.

Lübnan Çalışma Bakanlığı'nın planı Suriyeli ve Filistinli işçilerin ve işyeri sahiplerinin çalışma izni almalarını neredeyse imkânsızlaştırıyor.

İzinsiz çalışanlara ve çalıştıranlara da ağır cezalar getiriyor.

Filistinliler, Lübnan Çalışma Bakanlığı'nın planının Yüzyılın Anlaşması'nın bir parçası olduğu görüşünde.

Direniş gruplarının liderleri uygulamayı durdurmak veya en azından Filistinli mültecilerin plan kapsamı dışında tutulmasını sağlamak için çeşitli girişimlerde bulundu.

Hamas liderlerinden oluşan bir heyet şu an Tahran'da.

Görüşmelerde diğer konuların yanında muhtemelen Lübnan'daki Filistinli işçiler ve işyeri sahipleri sorunu da gündeme gelecek.

Hamas liderleri İran'dan Hizbullah aracılığıyla duruma müdahale etmesini isteyecek.

Lübnan'da yaşayan Filistinlilerin en azından seslerini duyuracak liderleri var.

Suriyeli mültecilerin durumu maalesef çok daha kötü.

Üstelik Lübnan, Hizbullah'ın Suriye'ye gönderdiği milisler sebebiyle Suriye halkının yaşadığı acıların müsebbiplerinden.

Lübnanlı bakanlar zavallı Suriyelilere ve Filistinlilere yükleneceklerine Hizbullah'ı Suriye topraklarından çekilmeye davet etmeliler.

Haber Ara