Dolar

32,3452

Euro

35,1179

Altın

2.304,07

Bist

9.079,97

Suriye'de Rus güçleri ve İran destekli milisler arasında çatışma

Suriye’nin Halep kentinde Rus güçleri ve İran destekli milis güçler arasında artan çatışmalarda en az 11 kişi hayatını kaybetti.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-04-17 11:29:49

Suriye'de Rus güçleri ve İran destekli milisler arasında çatışma

TIMETURK | ÇEVİRİ

Syria Call adlı haber ajansının aktardığı bilgiye göre bir Rus askeri kaynak tarafından aralarında iki çocuk, üç kadının olduğu 11 kişinin şiddet olaylarında yaralandığı iddia edildi. Çatışmaların ise Khaldiya'da bir manav yakınında meydana geldiği aktarıldı. Çatışma hızla ağır silahların kullanılmasına yerden fırlatılan füzelerle gerilimin artmasına yol açtı.

Hem Rusya hem İran, Esed'in iki müttefiki olmasına rağmen hükümetin kontrol ettiği topraklarda idari sorunlar nedeniyle çatışmalar baş gösteriyor. Her iki kuvvet de kamuyu etkilemek için yarışıyor.

Yine Suriye İnsan Hakları Gözlemevi kontrol noktalarında günlük toplanan büyük çapta para nedeniyle de çatışmaların çıktığını öne sürüyor.

TÜRKİYE PKK'YI BOMBALADI SURİYE KARŞILIK VERDİ

Yine iddiaya göre İsrail'in Halep yakınındaki İran üssünü vurmasının ardından Tahran destekli gruplar da Rusları Tel Aviv'le işbirliği yapmakla suçladılar. Geçtiğimiz ay da İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de bütün İran güçlerinin Suriye'den çekilmesini istediğini söyledi.

Türkiye ile de ilişkiler gergin boyutta. Şam, Türkiye'nin PKK'nın kontrolü altındaki Tel Rıfat'taki örgüt noktalarını bombalamasına karşılık verdi. Bombalanan yerler ise Halep'in kuzeyinde Rusların askeri üslerinin bulunduğu bölgenin yakınındaydı.

MALİ FIRSATLARIN KAVGASI

Sekiz yıllık savaşın ardından Rusya ve İran, Suriye'nin yeniden inşasından mali fırsatlar da elde etmeye çalışıyor.

Önceki gün İran, Tahran'dan komşu ülke Irak'a ve oradan Şam'a bir raylı sistem hattının planlarını sürdürdüklerini duyurdu. Esed rejimi de Lazkiye limanını Ekim ayından itibaren İran'ın talebi üzerine kiralama niyetini duyurdu. İki ülke arasında maddi yatırımların kolaylaştırılması için Ocak ayında anlaşma imzalandı.

Rusya da nüfuzunu korumak amacıyla girişimde bulundu, geçtiğimiz yıl Suriye'yle Rusya'nın ülkede petrol ve gaz üretimini garantileyen özel haklar tanıyan bir anlaşma imzalandı. Ülkenin petrol boru hatlarına verilen zararı onarmak isteyen Rusya önümüzdeki 25 yıl için enerji santralleri alanında da yatırım sözü verdi.

Haber Ara