Dolar

32,4537

Euro

34,8244

Altın

2.446,27

Bist

9.914,05

Sudan, sellerle boğuşuyor

Sudan’ın doğu bölgesi Gedaref’te sel felaketi 33 kasabayı yıkarak 10 bin aileyi yerinden etti.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-09-13 18:20:14

Sudan, sellerle boğuşuyor

TIMETURK | ÇEVİRİ

Sudan'ın doğu bölgesi Gedaref'te sel felaketi 33 kasabayı yıkarak 10 bin aileyi yerinden etti. Seller son aylarda ülkeyi yıkıma uğratırken yıllık yağışlı mevsimin süregelen yağmurlarını felakete yol açtı. Ancak bu yılın sellerinin son 25 yılın en yıkıcısı olduğu aktarıldı. Klinikler, hastaneler, okullar yıkılırken ulaşım da bozulan yollar nedeniyle aksadı.

EN BÜYÜK SORUN EVSİZ KALANLAR

Gedaref Valisi Mirghani Saleh, binlerce hektar tarım arazisinin tahrip olduğunu belirtirken binlerce hayvanların da telef olduğunu ifade etti. Anadolu Ajansı'na açıklama yapan Vali Saleh, “Yer fıstığı, darı ve susam ekili binlerce dönüm arazi etkilendi binlerce hayvan sellerde kayboldu” dedi. Şu anda en büyük sorun ise evsiz kalan insanlara sığınak yapılmasının olduğunu aktardı.

Ağustos sonlarında 48 kişi sellerfe hayatını kaybetmiş 500 binin üzerinde kişi de doğa olayından etkilenmişti. Hartum ise en ağır darbeyi aldı; 15 bin ev yıkılırken en az 25 bin ev de yaşanamaz hale geldi. Ülkede hastalıkların yayılması ihtimali ve sellerin sağlık hizmetleri üzerindeki etkisi konusunda korkular var. 53 bin civarında evlerdeki ve kamusal alandaki tuvaletlerin tahrip olması sonucu Dünya sağlık Örgütü (WHO) tarafından şimdiden malarya artabileceği uyarısı yapıldı.

Haber Ara