Dolar

32,5999

Euro

34,7368

Altın

2.498,21

Bist

9.524,59

Sudan protestocuları arasında generalin oğlu da vardı

Sudan’da protestocular Başkan Ömer El Beşir’in grevden alınması çağrılarıyla askeri komutanlık önünde toplandılar. Ülkenin Hava Kuvvetleri Başkanı onlara seslenmek için öne çıktığında oğlunu protestocular arasında gördü ve Beşir'in devrilmesi için harekete geçti.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-04-24 11:20:36

Sudan protestocuları arasında generalin oğlu da vardı

TIMETURK | ÇEVİRİ

Sudan'da protestocular Başkan Ömer El Beşir'in görevden alınması çağrılarıyla askeri komutanlık önünde toplandılar. Ülkenin Hava Kuvvetleri Başkanı onlara seslenmek için öne çıktı. Sudan'da birçok savaş görmüş sert Korgeneral Salah Abdelkhalig, protestoculara askeriyeden korkmaları için hiçbir neden olmadığı konusunda güvence verdi. “Bu ordu sizin ordunuz, sizinle savaşmayacağız” dedi.

Kalabalıkta toplanan yüzler arasında tanıdık bir yüz vardı: O da komutanın kendi oğluydu. Baba, oğlu için “Başta onunla anlaşamadım” dedi ancak sonrasında “Bu genç insanların istediği bir değişimdi” şeklinde konuştu.

Aileler içindeki bu bölünme Sudan'daki gerilimin seviyesini ortaya koyuyor. Siviller ve askeri liderler bu geniş ve yoksul ülkenin geleceği hakkında deneysel tartışmalara giriyorlar. Her iki taraf da El Beşir'in otokratik yönetiminin izlerini sileceklerini söyleyerek yönetimi ellerine almak istiyor.

merlin_153844926_6be02ac0-1d31-4d2c-a3f0-549c5961cf09-superJumbo
Korgeneral Salah Abdelkhalig

EL BEŞİR'İ DEVİRMEK SUDAN DEVRİMİNİN EN KOLAY AYAĞIYDI

General Abdelkhalig ve diğer üst düzey askeri komutanlar 11 Nisan'da kansız bir darbeyle El Beşir'i görevden aldılar. Önce telefonları bloke edildi. Görevden alındığını anladığında El Beşir şaşkındı ve çılgına dönmüştü.

Şimdi General Abdelkhalig Sudan'ın en kuvvetli adamlarından biri ve ülkeye hükmeden 10 üyeli Askeri Geçiş Konseyi'nin bir üyesi. El Beşir ise para aklama ve diğer mali suçlardan tutuklu olarak Sudan'ın ünlü bir hapishanesinde yatıyor. Hafta sonu savcılar El Beşir'in evinden 112 milyon dolarlık bir para bulunduğu belirtildi. Ancak El Beşir'i devirmek Sudan devriminin en kolay ayağı görünüyor…

Kaynak: The New York Times - Declan Walsh

 

Haber Ara