Dolar

32,5862

Euro

34,8399

Altın

2.499,37

Bist

9.663,12

Sudan mahkemesi, Beşir’in yeniden ifade verme talebini reddetti!

Sudan Mahkemesi, 11 Nisan’da görevden alınmasının ardından yolsuzluk ve evinde yasa dışı olarak döviz bulundurma suçlarından 10 yıldan fazla hapis istemiyle yargılanan devrik devlet başkanı Ömer el-Beşir’in itiraflarını gözden geçirerek, yeniden ifade verme ve kendisini savunma talebini reddetti.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-09-15 12:17:26

Sudan mahkemesi, Beşir’in yeniden ifade verme talebini reddetti!

Sudan Mahkemesi, Ömer el-Beşir'in itiraflarını gözden geçirerek, yeniden ifade verme ve kendisini savunma talebini reddetti.

El-Beşir, 11 Nisan'da görevden alınmasının ardından evinde 7 milyon euro ve 5 milyon Sudan poundu bulunması nedeniyle yolsuzluk ve yasa dışı olarak döviz bulundurma suçlarından 10 yıldan fazla hapis istemiyle yargılanıyor.

Mahkeme Hakimi Sadık el-Faki, sanığın savunma ekibinin, itirafların yeniden gözden geçirilmesi talebini, azledilen eski liderin mahkemede tüm bu itiraflarını kabul etmesi nedeniyle reddetti. El-Faki ayrıca, el-Beşir'in savunma ekibi üzerinden yargının bağımsızlığını sorgulamasını da eleştirdi.

Hakim, el-Beşir'in 5 milyon Mısır pounduna sahip olmasıyla ilgili suçlamayı kaldırmayı kabul ederken, Askeri Geçiş Konseyi'nin (AGK) 1 milyon cuneyhten fazla yerel para biriminin saklanmasına ilişkin acil durum emirlerini iptal ettiğini dile getirdi.

Bu arada, el-Beşir'in eski ofis müdürü ve akrabası Hatim Hasan Bahit, suç ortağı olduğu yönündeki suçlamalara itiraz etti.

Bahit'in katılmadığı bir önceki duruşmada kendisine suçlama yöneltilmişti. Bahit saklanmadığını ve ülkeden kaçmadığını dile getirerek, mahkemede tanıklık etmediği için ‘kötü muamele ve tehdide' maruz kaldığını iddia etti.

Bahit, adres ve telefonunu vermesine rağmen, kaçtığını öne süren savcılığı eleştirerek, elindeki yaralanma nedeniyle duruşmaya katılamadığını söyledi.

Beşir'e hediye olarak verilen 25 milyon doların yer aldığı çantayı teslim aldığını söyleyen Bahit, Beşir'e çantayı aldığını söyledikten sonra kendisine sadece “İyi” diyerek yanıt verdiğini dile getirdi.

Para dolu çantayı eski cumhurbaşkanının evinde bırakarak oradan ayrıldığını aktaran Bahit, paranın harcanma şekli veya bundan sonra yapılan finansal işlemler hakkında bilgi sahibi olmadığını belirtti.

Öte yandan Eritre Cumhurbaşkanı Isaias Afewerki, Hartum'da Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan ile Başbakan Abdullah Hamdok ile görüşmede bulundu.

Görüşmede ikili ilişkiler ve iki ülke arasındaki işbirliğinin artırılmasının yanı sıra Afrika Boynuzu'ndaki güvenliği de içeren ortak konular ele alındı.

Afewerki'nin Hartum ziyareti, Sudan'ın Eritre'yi ‘sınırda askeri seferberlik ve Beşir döneminde Sudan rejimine muhalif olanları barındırma' suçlaması nedeniyle iki ülke arasında yaşanan sessiz krizi sona erdirdi. İki ülkenin ortak sınırı neredeyse iki yıldır kapalıydı. Sudan ve Eritre arasındaki ilişkiler Beşir'in azledilmesinden sonra yeniden başladı.

Haber Ara