Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Sudan’ın satılık çocukları

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-07-01 08:45:33

Sudan’ın satılık çocukları

Libya'da Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) güçleri geçenlerde Halife Hafter'in başkent Trablus'u işgal girişimi sırasında operasyon merkezi olarak kullandığı Giryan kentini ele geçirdi.

“Libya Ulusal Ordusu” adını kullanan Hafter'e bağlı milisler alelacele kentten kaçarken geride önemli kanıtlar bıraktı.

Amerika'nın Birleşik Arap Emirlikleri'ne sattığı Javelin tanksavar füzeleri onlardan biri.

Normalde BAE'nin söz konusu füzeleri Birleşmiş Milletler'in silah ambargosu sebebiyle Hafter'e aktarması yasak.

ABD Dışişleri Bakanlığı BAE'ye satılan silahların Hafter'in eline nasıl geçtiğini araştırdıklarını söylese de Abu Dhabi'nin bunu Washington'ın bilgisi dışında yapmış olması düşünülemez.

Yani Amerikalılar o füzelerin ve diğer silahların BAE tarafından gönderildiğini biliyorlar.

Hafter'in geride bıraktığı kanıtlardan bir diğeri de emri altında savaşanların ve Trablus'u işgale kalkışanların gerçekte kimler olduğunu gösteren paralı askerler.

UMH güçlerinin Giryan kentinde esir aldığı milisler arasında Sudanlı paralı askerler de var.

Suudi Arabistan ve BAE tarafından finanse edilen Hafter'in Darfurlu paralı askerleri Sudan hükümetine karşı savaşan isyancı Minni Minnawi grubundan kiraladığı söyleniyor.

Hafter'e bağlı milisler Kaddafi yanlısı devrik rejim kalıntılarının yanı sıra Çadlı ve Sudanlı paralı askerler ile adını Suudi Arabistanlı din adamı Rebii El-Medhali'den alan Medhaliyye Selefiyesi üyelerinden oluşuyor.

Bu gerçeği kamufle etmek için de - PKK'nın “Suriye Demokratik Güçleri” adının arkasına gizlemesi gibi - “Libya Ulusal Ordusu” adını kullanıyor ve Libya'nın milli ordusu olduğu imajını vermeye çalışıyor.

Daha da ötesi, Mısırlı askerlerin Hafter'e bağlı milislerle birlikte savaştığı, Abdülfettah es-Sisi liderliğindeki cuntanın Libya'da ölen Mısırlı askerleri Sina Yarımadası'nda DAEŞ'e karşı savaşırken ölmüş gibi gösterdiği iddia ediliyor.

Giryan'da esir alınan milislerin ifadeleri de bu iddiaları doğrular nitelikte.

Çocuk yaştaki Sudanlıların eline silah verilip paralı asker olarak savaştırıldığı tek yer Libya değil.

Ömer el-Beşir'in Suudi Arabistan'la yaptığı anlaşma gereği Sudan askerleri Yemen'de Körfez koalisyonu saflarında savaşıyor.

Devrik liderin bu politikasını darbeci askerler de sürdürüyor.

Sudanlı çocuklar Yemen'de ölüme gönderilirken Sudan cuntası Riyad'dan aldığı paralarla saltanatını sağlama alma peşinde.

Sudan Askeri Geçiş Konseyi Başkan Yardımcısı Muhammed Hamdan Daklu'nun Kanada'da faaliyet gösteren lobi şirketi Dickens & Madson'la 6 milyon dolara anlaşma yaptığı ortaya çıktı.

Şirket, eski bir İsrail istihbarat subayı olan Ari Ben-Menashe tarafından yönetiliyor.

Sudanlı çocuklar Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın keyfi için Yemen'de savaşacak.

Ölecek, öldürecek, yaralanıp sakat kalacak.

O çocukların canları ve kanları karşılığı Riyad'dan gelecek paralar da Batı'da Sudanlı darbecilerin imajını parlatması ve katliamcı askerler hakkında olumlu haberler yapılmasını sağlaması için Siyonist lobi şirketine aktarılacak.

İnsanlık mı bu?!

 

Haber Ara