Dolar

32,5470

Euro

34,9451

Altın

2.448,83

Bist

9.716,77

Sudan'daki göstericilerden Suudi Arabistan ve BAE'ye: İşlerimize karışmayın

Sudanlı protestocular Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’ni “İşlerimize karışmayın” diyerek uyarıyorlar.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-04-25 11:12:34

Sudan'daki göstericilerden Suudi Arabistan ve BAE'ye: İşlerimize karışmayın

TIMETURK | ÇEVİRİ

Washington Post gazetesinden Max Bearak ve Kareem Fahim'in yazdığı bir makaleye göre Sudan'un başkentindeki oturma eyleminde insanlar tarafından yeni bir slogan dillendirilmeye başlandı. O da “Biz fasulye ve falafel yemek zorunda kalsak da Suudi yardımını istemiyoruz.

Bu slogan protestocularda darbeyi kollayanların Suudi Arabistan ve BAE olduğu şüphesinin altını çizmiş oldu.

HER İKİ HÜKÜMET DE ASKERİ GEÇİŞ KONSEYİNİ DESTEKLİYOR

Her iki ülke de Sudan Devlet Başkanı Ömer Hasan El Beşir'i 30 yıllık iktidarının ardından görevden alan askeri geçiş hükümetine ortaklaşa 3 milyar dolar yardım sözü verdi.

GÖSTERİCİLER ASKERİ GEÇİŞ KONSEYİ DEĞİL, SİVİL GEÇİŞ HÜKÜMET İSTİYOR

Ülke çapına yayılan protestolar nesiller boyunca en büyük protestolar oldu ve başkanın görevden alınmasından sonra da sürdü. Halen de askeri yönetime baskı uygulayarak idarenin seçimler yapılana kadar sivil bir hükümete devredilmesi isteniyor.

“SUDAN HALKININ GELECEĞİNİ TEHLİKEYE ATIYORLAR”

Ancak protestocuların çoğunluğu Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki güçlü monarşilerin devasa zenginliklerini demokrasiyi baskı altına almasından korkuyor. Geçmişte her iki ülke de bölgedeki diğer yerlerde yaptıkları gibi “karşı devrim”i desteklemekle suçlanıyor.

2019-04-25_11h22_02

Sudan Profesyoneller Birliği Başkanı Muhammed Yusuf Al-Mustafa bir röportajında, “Eski rejim için yumuşak bir iniş bazı Orta Doğu güçleri tarafından müttefikleri gücünü koruyabilsin diye yönetildi” dedi. Sudan Profesyoneller Birliği ise içinde doktorlar, avukatlar ve diğer mesleklerden insanların da bulunduğu protestoların merkezindeki örgüt. Al-Mustafa, “Onlar bizim düşmanlarımız değil ancak Sudan halkının güzel geleceğini tehlikeye atıyorlar” şeklinde konuştu.

Washington'daki Suudi büyükelçiliği ortak bir paketle Sudan merkez bankasına ülkedeki mali durumu rahatlatmak için 500 milyon dolar yardım yapacaklarını ilan etti. Kalan paranın ise “Sudan halkının ilaç, gıda ve benzin türevleriyle desteklenmesine ayrılacağı” belirtildi.

Öte yandan Sudan halen ABD'nin terörü destekleyen devletler listesinde ve uzun yıllar süren mali yaptırımlar ülkeye hayli darbe vurmuş durumda. Enflasyon geçtiğimiz yıl yüzde 70'in üzerinde seyretmişti.

Haber Ara