Dolar

32,3187

Euro

35,0651

Altın

2.307,92

Bist

9.079,97

Sudan'da 27 istihbaratçı idam edilecek, eski istihbarat başkanı aranıyor

Sudan'da eski Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir'in 11 Nisan'daki askeri darbeyle azledilmesi sürecinde yaşanan şiddet olayları nedeniyle 27 istihbaratçı için idam kararı verildi. Beşir'in azli sonrası ortadan kaybolan eski istihbarat başkanına 'teslim ol' çağrısı yapılırken, katliamların esas sorumlusu olarak gösterilen Hamedti halen görevde...

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-12-30 14:50:59

Sudan'da 27 istihbaratçı idam edilecek, eski istihbarat başkanı aranıyor

TIMETURK | ÇEVİRİ
PINAR HİLAL BALTA

Nisan ayının ilk yarısında darbe yaşanan Sudan'da, yine 1989 yılında darbeyle başa gelen Ömer El Beşir devrildi. Haziran ayının ilk haftasında internetin kesildiği ülkede o hafta askeri müdahale gerçekleşti. Ordunun göstericilere müdahalesinin arkasındaki isimse General Muhammed Hamdan Hamedti Dagalo.

Geçici Askeri Konsey'in iki numaralı isim olan Hamedti, olayın hemen ardından protestoculara yönelik sert müdahalenin arkasındakilerin cezalandırılacağını duyurdu. Fakat Hamedti, hali hazırda kanlı müdahalenin arkasındaki milislerin bağlı olduğu isim.

47_4
General Muhammed Hamdan Dagalo (Hemedti)

YARGILAMA TAMAMLANDI, 27 İSTİHBARATÇI İDAM EDİLECEK

Arapça yayın yapan Akhbar Al An (Haber Şimdi) sitesinde Ghaith Haddad imzasıyla yayınlanan haberde, bugün Sudan'da bir mahkemenin İstihbarat Teşkilatı'nda çalışan 27 istihbaratçıyı, Ömer El Beşir'i deviren protestolar sırasında bir göstericiyi öldürmekten suçlu bulduğu ve idama mahkum ettiği yer aldı.

Sudan'daki ceza yasasının suça katılım (21. madde) ve kasıtlı öldürme (130. madde) maddeleri uyarınca tutuklanan 27 istihbaratçının, Ahmad el-Khair isimli aktivisti 27 Ocak 2019'da Khashm al Qorba bölgesindeki evinden alıp işkence ettiği ve komaya girdikten sonra hastaneye götürdükleri belirtildi. Fakat aktivist, hastaneye gelirken ömüştü.

Aktivisitn ölümüne ilişkin farklı senaryolar da dillendirildi. El Kadarif Hastanesi morguna getirilen cesetin deforme olmadığı ve zehirlenerek öldüğü iddia edildi.

ESKİ İSTİHBARAT BAŞKANI'NA 'TESLİM OL' ÇAĞRISI YAPILDI

Öte yandan Ömer El Beşir'in azli sonrasında ortadan kaybolan eski İstihbarat Başkanı Salah Abdullah Kuş'u arama çalışmaları sürüyor. Son olarak geçen hafta sonu Kuş'a, en geç bir hafta içinde en yakın polis merkezine teslim olma çağrısı yapıldı.

Sudan Yasa Dışı ve Şüpheli Zenginleşme ile Mücadele Başsavcısı Tac es-Sir, İnterpol aracılığıyla Kuş hakkında yakalama talebinde bulunulacağını duyurmuştu.

Kuş, Beşir karşıtı gösterilerde ölen ve yaralanan protestoculara müdahale emrini vermekle suçlanıyor.

(Haberlere gitmek için fotoğraflara tıklayınız)

1_296

2_282

Haber Ara