Dolar

32,3342

Euro

35,1881

Altın

2.247,61

Bist

8.718,11

Steve Wozniak kimdir?

Polonya kökenli ABD vatandaşı, bilgisayar mühendisi Steve Wozniak. Steve Wozniak kimdir? Steve Wozniak Apple'ın kurucu ortağı mıdır? İşte Steve Wozniak'ın biyografisi

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-11-22 21:36:30

Steve Wozniak kimdir?

Steve Wozniak San Jose, Kaliforniya, ABD doğumlu bilgisayar mühendisidir. Polonya kökenli bir ailedendir. Steve Jobs ile birlikte Apple Bilgisayar şirketini kurmuştur.

1970'lerdeki kişisel bilgisayar devrimine büyük katkılarda bulunan buluşları ve cihazlarıyla tanınan Wozniak 1970'lerin ortasında Apple I ve Apple II adlı bilgisayarları geliştirmiştir. Apple II büyük bir başarı kazanarak 1970'lerde ve 1980'lerin başında en çok satan kişisel bilgisayar olmuştur.

Wozniak'ın birçok takma adı vardır, örneğin "The Woz", "Wonderful Wizard of Woz" (Woz'un Harika Büyücüsü) ve "iWoz" (birçok Apple ürününün ismine nazire). "WoZ" ("Wheel of Zeus" (Zeus'un Tekerleği)'nin kısaltması) aynı zamanda Wozniak'ın kurduğu şirketin de ismidir.

Steve Wozniak, kurucu ortağı olduğu Apple Computer'daki tam zamanlı işinden 6 Şubat 1987'de ayrılır. Tam zamanlı işinden ayrılsa da hala bir çalışan olrak maaş almakta ve şirket hissesini elinde tutmaktadır. Steve Jobs ile bağlarını koparmaz.

Apple'dan ayrılan Wozniak ögretmenliğe başlar. Beşinci sınıf öğrencilerine dersler verir, eğitim alanında ve hayır işlerinde çalışır, yaşadığı bölgedeki okullarda teknoloji geliştirme programları için bütün mali destek ve teknik yardımları sağlar.

2001 yılında "Wheels of Zeus" (WoZ kısaltmasıyla bilinen) şirketin kurucu ortağı olarak "sıradan insanlara günlük nesneleri bulmaya yardımcı" olacak kablosuz GPS teknolojisi üzerinde çalışmaya başlar. Bu şirket 2006 yılında kapanır.

Steve Wozniak şu an yazmakta olduğu 3 kitap üzerinde çalışmaktadır.

 

Haber Ara