Dolar

32,5589

Euro

34,8836

Altın

2.430,98

Bist

9.645,02

Stephen Chan: Yüzyılın anlaşması adaletsiz, Filistin daha iyi müzakere etmeli

Filistin barış görüşmelerinde aktif rol alan Prof. Stephen Chan 'Barış planı açıklayan ABD'nin yaklaşımı adil değil. Filistin daha iyi müzakere etmeli' dedi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-05-15 16:08:22

Stephen Chan: Yüzyılın anlaşması adaletsiz, Filistin daha iyi müzakere etmeli

Londra Üniversitesi Doğu ve Afrika Çalışmaları'ndan Prof. Stephen Chan, Yeditepe Üniversitesi'nde düzenlenen Uluslararası Tricontinental Konferansı'nda, dünyada yükselen popülizm üzerine konuşma yaptı.

Chan, konuşmasının ardından CNN Türk'ten İrem Koca'nın sorularını yanıtladı.

Chan, ABD'nin “Yüzyılın Anlaşması" planının Filistin açısından adaletsiz olduğunu söyledi. Chan'e göre, Ortadoğu'ya barışın gelmesi için Filistinlilerin haklarını gözeten daha adil bir plan üzerinde çalışılmalı.

Chan, şunları söyledi:

"İsrail-Filistin meselesi konusunda oldukça karamsarım. Bence ABD konuyu tamamen yanlış değerlendiriyor. Barış planı olarak ortaya koyulan taslak Filistinliler için adil değil. İsrail zor kullanarak paarlık yaparken Filistinlilerin iyi müzakere edebildiğini düşünmüyorum. Filistin'e karşı bu kadar adaletsiz bir düzenin yıllar yılı sürmesine izin verilmemeli."

"YÜZYILIN ANLAŞMASI"

ABD Başkanı Donald Trump, yılbaşında Filistin - İsrail sorununa çözüm getirecek bir plan açıklayacağını duyurmuştu. İsrail basınının detaylarını sızdırdığı “Yüzyılın Antlaşması”na göre, Kudüs her iki devletin de başkenti sayılacak. Gazze Şeridi'nde kurulacak "Yeni Filistin" adlı devletin ordusu olmayacak.

Hamas ve Filistin Kurtuluş Örgütü'nün bu anlaşmaya itiraz etmesi durumunda, ABD Filistin'e sağladığı tüm mali desteği kesecek. Diğer ülkelerin desteğini de engelleyecek. Batı Şeria'daki yasadışı Yahudi yerleşimleri de İsrail'e bağlanacak.

 


C

Haber Ara