Dolar

32,3235

Euro

35,0720

Altın

2.306,99

Bist

9.079,97

Sri Lanka'da olağanüstü hal sona erdi

Sri Lanka'nın Başkanı Maithripala Sirisena çoğunluk Sinhalese Budistleri ve azınlık Müslümanlar arasındaki çatışmaların gerilemesinin ardından 6 Mart’ta ilan edilen olağanüstü hal sona erdi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-03-19 21:42:34

Sri Lanka'da olağanüstü hal sona erdi

TIMETURK | ÇEVİRİ

Sri Lanka'nın Başkanı Maithripala Sirisena çoğunluk Sinhalese Budistleri ve azınlık Müslümanlar arasındaki çatışmaların gerilemesinin ardından 6 Mart'ta ilan edilen olağanüstü hal kaldırıldı.

KAMU GÜVENLİĞİ DEĞERLENDİRİLEREK KARAR ALINDI

Açıklama ise Sri Lanka devlet başkanlığının web sitesi üzerinden duyuruldu. Sirisena, Japonya ziyaretinden önce olağanüstü halin kaldırılması beyannamesini imzaladı. Pazar günü Twitter üzerinden de “Kamu güvenliğinin değerlendirilmesi üzerine dün gece yarısı olağanüstü halin kaldırılması emrini verdim” diye yazdı.

10 GÜNLÜK OLAĞANÜSTÜ HAL

6 Mart'tan itibaren Sirisena, Müslüman karşıtı şiddeti önlemek için 10 günlük bir olağanüstü hal ilan etmişti. Olayların ise Sinhalese mensubu bir adamın Müslüman bir çete tarafından saldırıya uğradığı ve öldürüldüğü iddiasıyla patlak verdiği biliniyor. Hükümet aynı zamanda belirli sosyal medya kanallarını da nefretin körüklenmesini önlemek amacıyla engellemişti.

30 YILLIK TAMİL ASLANI İSYANINI YENDİLER

Bir önceki olağanüstü hal ise neredeyse ülkede son otuz yıldır yerleşik bulunuyordu. İç savaşın 2011 yılında sona ermesi ve hükümetin Tamil Aslanı isyancılarını bastırmasından sonra sona ermişti. Sri Lanka çok dinli bir ülke, ülkenin yüzde 70'ini Budistler, yüzde 13'ünü Hindular ve yüzde 10'unu Müslümanlar oluşturuyor.

Haber Ara