Dolar

32,4961

Euro

34,9162

Altın

2.435,83

Bist

9.716,77

Sormak

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-12-31 08:01:59

Sormak

Bana bir soru yönelt, senin kim olduğunu, ne mal olduğunu söyleyeyim.

***

Akıllı bir gencin öncelikle mutlaka sorması gereken yedi soru:

  1. Nasıl adam olabilirim, nasıl iyi Müslüman ve iyi insan olabilirim?
  2. Kurtulmak, necat ve felah bulmak, ebedî saadete nail olmak için nasıl inanmalıyım, neler yapmalıyım?
  3. Bedevîlikten, şifahî kültürden medenî üstün kültüre nasıl geçebilirim?
  4. Bu dünyada nasıl, fıtrata uygun haysiyetli bir hayat sürebilirim?
  5. Her türlü kötülükten nasıl korunabilirim?
  6. Belli başlı iyilikler, maruflar, insanı insan eden şeyler nelerdir?
  7. Nasıl bir hayat tarzına sahip olmam gerekir?

***

Bazı densiz ve yersiz sorular:

  1. Üç kızınız var, niçin oğlunuz olmadı?
  2. Paranız ve servetiniz çok, niçin lüks israflı şatafatlı Altın Kemik lokantasında pahalı yemekler yemiyorsunuz?
  3. Karınız kızınız nasıl? (Eskiden böyle sorular soranları pişman ederlerdi.)
  4. Üç kere evlenmişsiniz, aldığınız karılar bakire miydi, dul muydu?
  5. Servetiniz olduğu halde niçin mütevazı bir otomobile biniyorsunuz?

***

1963'te olabilir. O tarihte Beyazıt'ta Karaağaç iş hanının en üst katı Milliyetçiler Derneği lokali idi. Birkaç arkadaş oturuyoruz. Kapı açıldı, Üstad Necip Fazıl gelmez mi? Ayağa kalktık, bizi görünce yanımıza geldi oturdu. Neler konuşuyorsunuz diye sordu. Bendeniz biraz mizah olsun diye “İlim mi fenden çıkar, yoksa ahlak mı sanattan üstündür” konusunu müzakere ve münakaşa ediyoruz deyince Üstad kızmıştı. (Merhum Profesör Süleyman Yalçın'ı rahmetle anıyorum. Büyük hizmeti geçmiştir.)

***

Diyanet hızla kadınlaştırılıyor. İki sene önce kadın personelin sayısı elli bindi. Bugün kaç oldu acaba?

**

Osmanlı devleti cahillerin, avammın, bilmezlerin din konusunda tartışmasına izin vermezdi. Böyle tartışmalar yaygın ve yoğun hale gelince Ümmet çöker.

***

Din kazanç konusu, geçim kaynağı, zenginleşme ve ikbal vasıtası olunca Ümmet yıkılır.

***

Diyanet seyahat acentesi değildir. İmana İslamaKur'ana Sünnete Şeriata Ümmete hizmet kurumudur.

***

Lüks, ihtişamlı hac ve umre olmaz. Farz olsun, nafile olsun bütün ibadetler tevazu ve tezellül ile yapılmalıdır.

***

Umre ziyaretinde süper lüks otelde kalmak fısktır, fücurdur. Çünkü lüks israfa yol açar, israf ise günahtır.

***

Umre seyahatinde lüks hostelin açık büfesinden leğen gibi sahana bir yığın yiyecek doldurdu. Bunların yarısını yiyemedi, çöpe döküldü. Bu adam günahkârdır, fasıktır, salih ve şuurlu Müslüman pilav tabağında bir tek pirinç tanesi bile bırakmaz.

***

Lüks ihtişam gösteriş, gurur ve kibir getirir. Gurur ve kibir Cehenneme götürür.

***

Günahlarına, eksikliklerine, hatâ ve isyanlarına ağlayıp, Afüv ve Kerim olan Allahtan bağışlanma dileyenlere ne mutlu.

***

Bilgili ve bilge olmak büyük fazilettir. Bilgiçlik taslamak, faziletfüruşluk büyük faziletsizliktir.

***

Eskiden cahil ve kaba züğürtün biri, zengin olursam soğanın sadece cücüğünü yiyeceğim demiş. Bugünün capcahil bir adamı, zengin olursam incili pırlantalı on bin dolarlık bir cep telefonu alacağım demiş.

***

Zamanımızın put değerleri: Para... Zengin olma hırsı... Lüks bir hayat sürme... Lüks mesken... Lüks yazlık (Yüzme havuzlu)... Lüks süper otomobil... Lüks ve israflı yemekler... Markalı lüks giyim kuşam... Lüks seyahatler... Sanat ve estetik kıymeti olmayan lüks mefruşat (dekorasyon)... Lüks cep telefonu...

***

Sabah ezanı okunurken şeytan o münafık herifin göğsüne oturmuş, dehşetli bir ağırlık vermiş, kalkamamış...

***

Ehl-i Sünnet imamlarının ve ulemasının Hazret radiyallahuanh dedikleri, Sahih-i Buharî'de onun rivayet ettiği hadislerle ilgili bir bölümün bulunduğu, Resulullahın vahiy kâtipliğini yapmış bir zata düşmanlık edemem. Hz. Ali, Hz. Hasan, Hz. Hüseyin, Ehl-i Beyt-i Mustafa  (Salât ve selam olsun ona) elbette çok üstündürler ama tevella ve teberra yaparken sınırları aşmak istemem. Bu konuda Ehl-i Sünnetin, Cumhur-i Ulemanın dairesi içinde kalmam doğru olur.

***

Sağlığımız için çok önemlidir. Çörek otu tüketin. Nezdinizde çörek otu yağı bulundurun... Aşırı miktarda kullanmayın. Azı şifa olanın çoğu zarar verir. Resulullah çörek otu her derde devadır buyurmuşlardır. Kaldıysa İslam tıbbını bilen Müslüman salih hazık hekimlere sorun. Merdiven altında yalap şalap üretilen pahalı ilaçları şurupları kullanmayın. Sağlığınızdan, hattâ canınızdan olabilirsiniz?

***

Muhterem Ali bey dostumuza: Diyabet hastalığınız için homoepatik ilaç kullanmayı düşünür müsünüz? Avrupadan getirtebilirsiniz. Her halükarda denenmesinde yarar vardır.  Size ve bu fakir dâhil bütün nâmizaçlara şifalar diliyorum.

**

Lise, üniversite bitirmiş herkes, asgarî seviye de olsa şehir kültürüne, İstanbul ahlak karakter nezaket kibarlık ve mürüvvetine sahip olmalıdır. Liselerde gençliğe görgü kuralları öğretilmelidir. Japonyada küçük çocuklara ilk dört yılda nezaket görgü öğretiliyormuş. Bu dediklerimi kimler, hangi kurumlar yapacak? Sanırım birincisi devlettir, millî eğitimdir. İkincisi Diyanettir, üçüncü kategoride tarikatlar, islamî sivil toplum kuruluşları vardır. Maalesef zamanımızda aileler (İstisnalar dışında) bu işi yapamıyor.

***

Olgun Müslümanda zerre kadar yobazlık, bedevilik, a'rabîlik yoktur.

***

SeyyidAhmed Rufaî hazretleri İslam ahlakı konusunda insanlık tarihinin kayd ettiği yüce şahsiyetlerden biridir. Bir keresinde bir ziyaretçi şehrin öbür tarafında çok acınacak uyuz bir köpek bulunduğunu, herkesin ondan iğrenip kendisini terk etmiş bulunduğunu söyleyince; yanına su, ilaç, yardımcı alarak gitmiş, o zavallı hayvanı bulmuş, mübarek elleriyle yıkamış, yaralarına merhem sürmüş, karnını doyurmuş, su içirmişti. Halka ve gençliğe en az böyle yüz örnek vak'a ve menkabe anlatılmalıdır.

Haber Ara