Dolar

32,3787

Euro

35,0516

Altın

2.326,54

Bist

9.076,20

Skripal’den önce onlar zehirlendi

Rus ajanı Sergei Skripal'i ve kızını İngiltere'de zehirleyen sinir gazı Novichok'un yirmi yıl önce Banker Ivan Kvelidi ve Zara Ismailova'yı zehirleyen sinir gazı olmasından şüphe ediliyor.

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-03-13 16:30:53

Skripal’den önce onlar zehirlendi

TIMETURK | ÇEVİRİ

46 yaşında ölen Ivan Kivelidi telefonunda bulunan ve muhtemelen çayına da sıçrayan ufak miktardaki toza maruz kaldıktan üç gün sonra hayatını kaybetmişti. 35 yaşındaki sekreteri Zara Ismailova ise bir gün sonra ölürken, Ismailova'nın yüksek zehirli madde içeren karaciğerini otopsi sırasında inceleyn doktorun da yedi hafta sonra öldüğü ifade edilmişti.

Mirror.co.uk'nin haberine göre İkilinin yirmi yıl önce Moskova'da 1995 yılında FSB gizli servisinden çalınan novichok maddesiyle öldürülmüş olabileceğinden şüpheleniliyor.

Theresa May'in eski Rus Ajan Sergei Skripal ve kızı Yulia'yı öldüren sinir gazını duyurması, Kvelidi ve İsmailova'nın ölümlerine dair şüpheyi yeniden ateşledi.

İngiliz Başbakan May “büyük olasılıkla” Rusya'nın ajana ve kızına gerçekleştirilen saldırıda sorumlu olduğunu düşünüyor.

Rusya Başkanı Vladimir Putin'in hükümeti ise iddiaları reddediyor, Sovyetler Birliği tarafından üretilen bir sinir gazı İngiltere'nin bir şehrinde Skripal'i zehirlemek için kullanılabilir açıklamasını yapıyor.

SOVYETLER BİRLİĞİ DÖNEMİNDE ÜRETİLDİ

May'in açıklamasına göre çiftin zehirlenmesinde kullanılan sinir gazı Sovyetler Birliği döneminde 1970'ler ve 80'lerde Sovyet Ordusu tarafından üretilmiş olan novichok olarak adlandırılan madde grubunun bir parçası.

Moskova'ya ihanet ettiği belirtilen Skripal ve kızının ise durumu ciddiyetini koruyor.

Kivelidi'nin ölmeden önceki sözleri ise “Kardeşler, bu benim sonum” Cümlesiydi. Başlıca belirtiler ise göçmüş gözler, karın ağrısı, vücut fonksiyonlarının durması ve komaya girme.

Ismailova da ölmeden önce “Ölüyorum. Ivan'la aynı belirtileri gösteriyoruz” demişti.

DAVANIN ÜZERİNDEKİ GİZEM

O zaman ve sonrasında da davanın üzerine bir giz perdesi örtülmüş Rus yetkililer üç kişiyi öldüren maddenin ismini vermeyi şiddetle reddetmişlerdi. 23 yıl sonra bile halen novichok ismi anılmıyor.

Kivelidi'nin ise iş dünyasındaki yolsuzluklar ve Moskova'da mafyanın bertaraf edilmesine yönelttiği açık sözlü eleştirilerle tanındığı ifade ediliyor.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara