Dolar

32,5266

Euro

34,9114

Altın

2.425,12

Bist

9.722,09

Sisi rolüne aday Sudanlı general

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-05-27 07:47:54

Sisi rolüne aday Sudanlı general

Riyad ve Abu Dhabi, Sudan'da da Mısır'dakinin benzeri bir askeri vesayet rejiminin devam etmesini istiyor. Bu senaryoda başrol olarak ise Cidde'de Veliaht Prens Muhammed Bin Selman'la görüşen Muhammed Hamdan Daklu'nun adı geçiyor.

Sudan Askeri Geçiş Konseyi Başkan Yardımcısı Muhammed Hamdan Daklu geçenlerde Suudi Arabistan'a kısa bir ziyaret gerçekleştirdi ve Cidde'de Veliaht

Prens Muhammed Bin Selman'la görüştü.

Suudi Arabistan haber ajansı, iki ülke arasındaki ilişkilerin ve bölgesel gelişmelerin ele alındığını belirttiği görüşmeyle ilgili daha fazla ayrıntı vermedi.

Sudanlı kaynaklar ise Muhammed Hamdan Daklu'nun Suudi Arabistan Veliaht Prensi'ne “Sudan askerleri Mekke ve Medine'yi savunmak için Yemen'de savaşmaya devam edecek” diyerek güvence verdiğini söylüyor.

Sudan Askeri Geçiş Konseyi Başkan Yardımcısı'nın Cidde'ye yaptığı birkaç saatlik ziyaretten önce de Veliaht Prens Muhammed Bin Selman'ın kardeşi Suudi Arabistan

Savunma Bakanı Yardımcısı Halid Bin Selman başkanlığında bir heyetin gizlice Hartum'u ziyaret ettiği haberi gündemdeydi.

Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin Ömer El-Beşir'in devrilmesinden sonra Sudan'a ve Askeri Geçiş Konseyi'ne ilgisi sır değil.

BAE Veliaht Prensi Muhammed Bin Zayed'in kirli işlerini yürüten Muhammed Dahlan'ın da geçenlerde BAE'li bir bakanla birlikte Sudan'da olduğu yönünde haberler yayınlanmıştı.

Arap Baharı devrimlerinin yeniden alevlenmesinden korkan Riyad ve Abu Dhabi, El-Beşir sonrası süreçte Sudan'da halkın özgür iradesini yansıtan demokratik ve sivil bir hükümet kurulmasını önlemeye çalışıyor.

Hatta bununla ilgili karikatürler yayınlanıyor.

Örneğin, o karikatürlerin birinde Sudan Askeri Geçiş Konseyi Başkanı Abdülfettah El-Burhan, kendisiyle röportaj yapan gazeteciye, “Ben sivil hükümet olması gerektiğine ikna oldum fakat Suudi Arabistan ve BAE'yi kim ikna edecek?” diyor.

Riyad ve Abu Dhabi, Sudan'da da Mısır'dakinin benzeri bir askeri vesayet rejiminin devam etmesini istiyor.

Bu senaryoda başrol olarak ise Cidde'de Veliaht Prens Muhammed Bin Selman'la görüşen Muhammed Hamdan Daklu'nun adı geçiyor.

“Himeyditi” adıyla da bilinen Sudan Askeri Geçiş Konseyi Başkan Yardımcısı'nın oldukça ilginç bir hikâyesi var.

Darfur'un kuzeyinde dünyaya gelen Muhammed Hamdan Daklu, general rütbesine sahip olmasına rağmen herhangi bir askeri okulda eğitim almış değil.

Deve ve kumaş ticareti yaparken Ömer El-Beşir'in dikkatini çeker ve bu sayede orduya subay olarak kabul edilir.

Kısa sürede mektepli subayları geride bırakıp Darfur'daki ayrılıkçılara karşı savaşmak üzere yaklaşık yedi yıl önce kurulan Çevik Kuvvetler'in komutanlığına kadar yükselir.

Muhammed Hamdan Daklu komutasındaki güçler, acımasızlığıyla ün yapar ve Darfur'da birçok insan hakları ihlaline imza atar.

Suudi Arabistan ve BAE'nin de kısaca “Himeyditi” adıyla bilinen Sudanlı komutanı bu yönü sebebiyle tercih ettiği yorumları yapılıyor.

Sudanlılar, Riyad'ın ve Abu Dhabi'nin ülkelerinin iç işlerine müdahalesine karşı.

Tepkilerini de gösterilerde açtıkları pankartlarla ve attıkları sloganlarla dile getiriyorlar.

Muhammed Hamdan Daklu'nun Suudi Arabistan ziyaretinden duydukları rahatsızlığı ise şu soruyla ifade ediyorlar:

“Suudi Arabistan ziyaretinin ardından Trablus'u işgal için saldırı başlatan Hafter gibi Himeyditi de Cidde'den döndükten sonra sivil hükümet isteyen göstericileri güç kullanarak dağıtmak için harekete mi geçecek?”

Haber Ara