Dolar

32,5342

Euro

34,9406

Altın

2.438,11

Bist

9.716,77

Sırbistan ve Kosova arasında ordu gerginliği

Sırbistan'dan ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Kosova'nın kendi ordusunu kurmaya hazırlanması bölgede gerginliği arttırdı.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-12-18 10:07:26

Sırbistan ve Kosova arasında ordu gerginliği

Sırbistan'dan ayrılarak 17 Şubat 2008 tarihinde tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kosova'nın kendi ordusunu kurmak için attığı adımlar bölgede tansiyonu arttırdı.

Kararı kabul edilemez olarak değerlendiren Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ve Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Taçi konuyu Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nde tartıştı.

Kosova Cumhurbaşkanı Taçi, Kosova'nın egemen bir ülke olarak kendi ordusunu kurma hakkına sahip olduğunu ve geri adım atmayacaklarını kaydetti. Ülkesinin bu kararı almakta geç bile kaldığını belirten Taçi, ''Kosova bir hata yaptıysa, o da sadece ordu kurmak için 5 yıl beklemesi oldu.'' dedi.

Söz konusu kararın endişe verici olduğunu belirten ve Kosova'nın, BM Güvenlik Konseyi kararını ihlal ettiğini savunan Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic ''Birileri onları engellemek, sakinleştirmek zorunda.'' dedi.

Kosova'nın BM'ye üyeliğini engelleyen Güvenlik Konseyi'nde veto hakkına sahip Rusya da Priştina yönetiminin ordu kararının karşısında. Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, Kosovayı sert dille eleştirerek ''kanun tanımazlıkla'' suçladı.

Avrupa Birliği üyesi 8 ülke Belçika, Fransa, Almanya, İtalya, Hollanda, İngiltere, Polonya ve İsveç ise konseydeki toplantı öncesi ortak bir açıklamayla Kosova'nın ordu kurma kararına ''egemenlik hakkı'' olarak destek verdi.

Haber Ara