Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Seyit Onbaşı kimdir?

Türk asker Seyit Onbaşı... Seyit Onbaşı kimdir? İşte Seyit Onbaşı'nın biyografisi

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-12-11 12:54:40

Seyit Onbaşı  kimdir?

Asıl adı Seyit Ali Çabuk'tur. Seyit Onbaşı, 1889 senesinin Eylül ayında Balıkesir'in Havran ilçesi Çamlık (Manastır) köyünde dünyaya geldi. Baba adı Abdurrahman, annesinin ismi Emine'dir.

Seyit Onbaşı 1909 senesinde Osmanlı Ordusu'na katılarak Balkan Savaşı'nda yer aldı.  I. Dünya Savaşı'nın başlaması ile Çanakkale Cephesi'nde topçu eri olarak göreve başladı. 18 Mart 1915'de Müttefik donanması Çanakkale Boğazı'nı geçmek için saldırıya geçti. Seyit Onbaşı Rumeli Mecidiye Tabyası'nda görevliydi. Türk topçusunun yoğun karşı ateşi ve daha önceden Nusret mayın gemisinin döşediği mayınlar, bu saldırıyı püskürtmeye yetti. Düşman tarafından yapılan atışlar sonucu tabyada bulunan topun mermi kaldıran vinci parçalandı. Bununla birlikte Seyit Ali 215 kilogram ağırlığındaki top mermilerini sırtladı ve top kundağına yerleştirdi. Seyit Ali, ilk iki atışta Ocean'a hafif hasarlar verdi, üçüncü atışında ise İngiliz zırhlısı Ocean'a büyük zarar verdi.

Atılan mermi geminin yan yatmasına sebep oldu. Sonrasında Nusret mayın gemisinin döşediği mayınlardan birine çarpan Ocean zırhlısı kısa sürede alabora oldu ve battı. Bu başarısı sonucu Seyit Ali'ye onbaşılık ünvanı verildi.

Çanakkale Savaşı'ndan bir gün sonra Seyit Onbaşı'dan top mermisi sırtında fotoğrafı çekilmesi istendi. Seyit Ali bu sefer top mermisini kaldıramadı. Bunun üzerine Seyit Onbaşı “Yine savaş çıksın, yine kaldırırım” dedi. Bundan sonra fotoğrafı tahta bir mermiyle çekilebildi.

Seyit Ali 1918 senesinde köyüne döndü ve burada ormancılık ve kömürcülük işlerine devam etti. 1934 senesinde çıkartılan Soyadı Kanunu ile Çabuk soyadını aldı. Seyit Onbaşı 1939 senesinde verem hastalığı nedeniyle hayata gözlerini yumdu. 

 

Haber Ara