Dolar

32,5837

Euro

34,8026

Altın

2.514,10

Bist

9.693,46

Selçuk Bey kimdir?

Türk komutan Selçuk Bey... Selçuk Bey kimdir? İşte Selçuk Bey'in biyografisi

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-12-06 18:40:38

Selçuk Bey kimdir?

Türk Komutan Selçuk Bey Kimdir?

Büyük Selçuklu Devletine adı verilen Selçuk Bey, Aral Gölü'yle Hazar Denizi arasındaki topraklara hakim olan Oğuz Türlerinin Kınık boyundandır. Selçuk Bey'in babası Dukak Subaşı Oğuzların ordu komutanıdır. Selçuk Bey, babası öldüğünde henüz 17-18 yaşlarında olup, Yabgu'nun yanında görev aldı. Daha sonra Yabgu Oğuzlarına subaşı oldu. Kınık boyu Anadolu'ya Oğuz Yabgu devletinden koparak göç etmiştir.

Selçuk Bey daha çok genç yaşta olmasına rağmen artan itibarı, Oğuz Devleti'nin Yabgusu ve eşini rahatsız etti. Bu durumla birlikte Yabgu ile arası açıldı. Selçuk Bey, kendisine bağlı kalabalık Oğuz boylarıyla, Maveraünnehir'e doğru göç etti.

Selçuk Bey, İslamiyet'i yaymak için mücadeleye başladı ve Oğuz Devletine karşı savaşlar vermiştir. Selçuk Bey yaptığı çarpışmalar ile Müslüman Oğuzların kendisine katılmasına ve Cend şehri civarında Yabgu'nun nüfuzunu kırarak kendi bağımsızlığını ilan etmeyi sağladı. Büyük Selçuklu Devletinin kurucusu olan Selçuk Bey, yaptığı zaferler ile Bağdat‘ı başkent yapan Türk devletinin sınırları 10.000.000 km²'ye ulaşarak dönemin en güçlü devletleri arasına girmiştir.

Selçuk Bey'in Ölümü

Türk tarihinde büyük bir yere sahip olan Büyük Selçuklu Devletinin kurucusu Selçuk Bey, 1007 veya 1009 yılında Cend'de öldü.

Haber Ara