Dolar

32,5623

Euro

34,8979

Altın

2.428,60

Bist

9.645,02

Sağlıklı nesil için eylem planı hayata geçirilecek

Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan ‘Çocukluk Çağı Obezitesinin Önlenmesi Eylem Planı’ ile kantinlerden okul çevresine, restoranlardan spor etkinliklerine kadar hayata geçirilerek uygulamalarla, obezite ve buna bağlı hastalıklarla mücadele edilecek.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-11-07 23:21:12

Sağlıklı nesil için eylem planı hayata geçirilecek

Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de obezite sıklığının giderek arttığını belirten Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bunun özellikle çocuk ve gençleri etkisi altına almaya başladığını belirtti.

MEVZUAT DEĞİŞECEK

Bakan Koca, hazırlanan planın bilimsel literatürün dikkate alınarak hazırlandığına değinerek, “Eylem planıyla ülkemizde obeziteyle ilişkili hastalıkların görülme sıklığını azaltmayı, çocuk ve gençlerimizi etkileyen obeziteyle etkin mücadele etmeyi hedefliyoruz” dedi. “Milli Eğitim Bakanlığımızla okul sağlığı konusunda yakın çalışıyoruz. Okul çağında ve öncesinde sağlıklı büyümenin sağlanabilmesi için okul yemeği programı başlatacağız” diyen Bakan Koca, “Beslenme dostu okul programı yaygınlaştırılacak. Okul kantinlerindeki otomatlar dahil olmak üzere satılan bütün gıdaların genelgeye uyumlu hale gelmesi sağlanacak. Sağlıklı beslenme ve gıda güvenilirliği konularının müfredatta etkin yer alması takip edilecek. Çocukların, eğitim kurumlarında temiz ve güvenli suya kolaylıkla erişimi sağlanacak” bilgilerini verdi. Ailelere sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite konularında eğitim verileceğini ifade eden Bakan Koca, ailenin birlikte yapacağı aktiviteleri artırmak amacıyla kamu spotları hazırlanarak yayımlanacağını söyledi. “Başta restoranlar ve kahve zincirleri olmak üzere menülerde enerji ve beslenme bilgilerinin bulundurulması sağlanacak. Restoranların çocuk menülerinde yarım porsiyon seçeneğini bulundurması teşvik edilecek” diyen Bakan Koca, sağlıklı gıdaların ayırt edilmesi için gıda etiketlerinde işaretleme ve renklendirme çalışmaları yapıldığını kaydetti.

BEBEK MAMASI REKLAMLARINA DÜZENLEME

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sağlıklı beslenmenin ilk adımı olan anne sütünün ilk 6 ay her bebeğin alması için çalışacaklarını belirtti. Bakan, anne sütü muadillerinin pazarlanmasıyla ilgili tebliğ hükümlerinin gözden geçirileceğine ve uygulanmasının takip edileceğine değinerek, “Bebek mamaları reklamlarının yapılmaması gerektiğine inanıyoruz. Zira ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenen bebek oranı yüzde 30'a gerilemiş durumda. 6'ncı aydan sonra başlanması gereken tamamlayıcı beslenmenin zamanı, içeriği, hazırlama ve besleme yöntemini içeren beslenme rehberleri geliştirilecek” dedi.

Haber Ara