Dolar

32,5829

Euro

34,8511

Altın

2.497,83

Bist

9.670,83

Rusya Yemen'de 'arabulucu' olmak istiyor

Rusya Yemen’de üç yıldır süren çatışmaların sona erdirilmesi için aracı rolüne soyundu. Arab News’in haberine göre Rusya’nın Yemen Özel Elçisi, Devlet Başkanı Abd Rabbuh Mansur Hadi’ye Yemen’de barış, güvenlik ve istikrara hizmet etmek istediklerini söyledi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-04-18 15:51:23

Rusya Yemen'de 'arabulucu' olmak istiyor

TIMETURK | ÇEVİRİ

Mansur Hadi ve Rus elçi arasındaki kısa süreli buluşmanın ise Suudi Arabistan'ın Dhahran şehrindeki 29. Arap Zirvesi'nde gerçekleştiği aktarıldı

RUSYA YEMEN'E PARA GÖNDERDİ

Geçtiğimiz yıl Eylül ayında Rusya'nın Aden'e gerileyen Yemen ordusunun masraflarını karşılamak için para gönderdiği dile getirildi. Rusya'nın yine geçtiğimiz yıl Yemen Merkez Bankası'na 400 milyar Yemen riyali basmak ve göndermek için sözleşme düzenlediği iddia edildi.

YEMEN-BAE GERİLİMİ RUS ARABULUCULUĞUNA ZARRA VEREBİLİR

Haberde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Yemen Devlet Başkanı Mansur Hadi ile yakın ilişkisi ve geçtiğimiz yıl Rusya'daki diplomatik toplantıların da Birleşik Arap Emirlikleri ile yakın işbirliğini tetiklediği kaydedildi. Birleşik Arap Emirlikleri ise İran destekli Husi'lerle savaşan silahlı grupları maddi olarak hali hazırda destekliyor. Bununla birlikte Hadi ve BAE'nin ilişkisi gittikçe bozuldu. Hatta Hadi bu ülkeyi “işgalci” olarak niteledi. Bütün bunların ise Rusya'nın olası arabuluculuğuna zarar vereceği yorumu yapılıyor.

BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ YEMEN'DE AYRILIKÇILARI DESTEKLEDİ

Mart 2015'te Hadi, BAE'ye Husi'leri vurmak için Suudi önderliğindeki birliğin yanında olması çağrısı yapmıştı. Fakat geçtiğimiz yıldan itibaren Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi önderliğindeki birliğin hedefinden uzaklaşarak Güney Geçiş Konseyi'ni (Southern Transitional Council-STC) desteklemeye başladı. STC ise kuzey Yemen'den bağımsızlaşmak ve ayrılmak istiyor.

YEMEN-BAE ARASINDAKİ GERİLİM

Yemen hükümeti ile Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri içinde yer alan en etkin ülkelerden biri konumundaki Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında ilan edilmeyen 'gizli' bir kriz çıkmıştı. Krizin, Ocak 2018'de Aden'de patlak veren çatışmaların ardından daha da derinleştiği ifade edilmişti.

(Ayrıntılar için fotoğrafa tıklayınız)

846750


Haber Ara