Dolar

32,3464

Euro

35,1083

Altın

2.302,87

Bist

9.079,97

Rusya’dan ABD’ye Venezuela uyarısı

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, ABD'yi Venezuela'ya askeri müdahalede bulunmama konusunda uyardı ve böyle bir adımın felakete yol açacağını vurguladı.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-01-24 12:36:28

Rusya’dan ABD’ye Venezuela uyarısı

Mejdunarodnaya Jizn dergisi muhabirinin ABD'nin Venezuela'ya askeri müdahalede bulunma ihtimaline ilişkin sorusunu yanıtlayan Ryabkov, "Askeri müdahalede bulunmama konusunda uyarıyoruz. Bu, Latin Amerika'da gözlediğimiz kalkınma modelini temelden sarsacak bir felaket senaryosuna yol açar" dedi.

'RUSYA, VENEZUELA'YA DESTEĞİNİ SÜRDÜRECEK'

Ryabkov, Rusya'nın Venezuela'yı ABD'nin artan baskısı karşısında desteklediğini ve desteklemeye devam edeceğini söyledi.

Ryabkov, "Venezuela'daki gelişmeler çerçevesinde ABD de dahil bir grup ülkenin çeşitli bahanelerle Amerkan Devletleri Örgütü'nün de aralarında yer aldığı bir dizi platformu Venezuela'ya yönelik baskıyı artırmak için kullanmaya çalıştığını görüyoruz. Stratejik partnerimiz dost ülke Venezuela'yı destekledik ve destekleyeceğiz" ifadelerini kullandı.

'İŞBİRLİĞİMİZİN BOZULMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ'

"Egemenlik ve içişlerine müdahale bulunmama ilkesi bağlamında Venezuela'yla aynı safta yer alacağız" diye devam eden Ryabkov'a göre Rusya ile Venezuela arasındaki maddi iş birliği ve pratik işbirliği çeşitli alanlarda devam ediyor ve Moskova, bunun bozulmasına kesinlikle izin verme niyetinde değil.

RUS DIŞİŞLERİ: ABD'NİN EYLEMLERİ KAN AKMASINA NEDEN OLABİLİR

Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin Venezuela 'daki bir muhalif lideri devlet başkanı olarak tanımasının hukuksuzluğa ve kan akmasına neden olabileceğini ifade etti.

Venezuela'daki olayların tehlikeli bir noktaya doğru ilerlediğinin kaydeden Rus Dışişleri, Washington'un uluslararası hukuku hiçe saydığının altını çizdi.

ABD'nin Venezuela toplumundaki ayrılıkları derinleştirmek ve ülkeyi istikrarsızlaştırmak için bir muhalif lideri devlet başkanı olarak tanıdığını söyleyen bakanlık, Washington'un Maduro hükümetinden kurtulmak arzusuyla bu şekilde hareket ettiğini vurguladı.

ZAHAROVA: BATI'NIN ULUSLARARASI HUKUKA GERÇEKTE NASIL YAKLAŞTIĞI GÖRÜLDÜ

Bu arada Rusya Dışişleri Bakanlığı Mariya Zaharova, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun yerine Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido'yu geçici başkan olarak tanıyan Batılı ülkelerin uluslararası hukuka ve içişlerine müdahale etmeme ilkesine gerçekte nasıl yaklaştığının görüldüğünü belirtti.

Venezuela 'daki gelişmelerle ilgili Facebook hesabından açıklama yapan Zaharova, " Venezuela örneği, bu ülkedeki iktidarı 'manüel olarak' değiştiren ilerici Batı toplumunun uluslararası hukuka, egemenliğe ve içişlerine müdahale etmeme ilkesine gerçekte nasıl yaklaştığını çok açık şekilde gösteriyor" dedi.

Ulusal Meclis Başkanı ve muhalefet lideri Juan Guaido, Nicolas Maduro hükümetinin gayrı meşru olduğunu savunarak, kendini geçici başkan ilan etmişti.

Devlet Başkanı Maduro destekçileri ise, ülkenin birçok noktasında ABD ve diğer devletlerden gelen açıklamalara ve muhalefetin girişimine karşı sokaklara çıkmıştı.

Şimdiye dek ABD, Kanada, Kolombiya, Peru, Ekvador, Paraguay, Brezilya, Şili, Panama, Arjantin, Kosta Rika ve Guatemala, Guaido'yu Venezuela devlet başkanı olarak tanıdı.

Haber Ara